VLAGA I PLIJESAN

Vlažna i topla okolina kupatila nije dobra za većinu predmeta koje svi imamo naviku čuvati u toj prostoriji, jer česte promjene temperature mogu imati negativne posljedice.

Zbog toga su stručnjaci sastavili listu predmeta kojima nije mjetso u kupatilu:

Britvice

Britvice su uglavnom izrađene od čelika kako bi duže trajale i bile učinkovitije. Zbog toga se i ne preporučuje da ih držite u kupatilu jer je ona vlažna, pa bi britvica mogla brže zahrđati.
Kao rezultat, oštrica će izgubiti oštrinu, a brijanje ne samo da će biti manje učinkovito, već bi moglo biti i bolnije.

Ručnici

Iako su ručnici potrebni u kupatilu jer ih tamo i koristite, to ne znači da je kupatilo najbolje mjesto za njihovo držanje. Kao što smo već na početku naveli, kupatilo je vlažno, pa je rizik od pojavljivanja plijesni i gljivica veći. Ako u kupatilu imate stvari poput ogrtača ili ručnika, mikrobi se mogu nakupljati u njihovim tkaninama.

Lijekovi i vitamini

Oni se čuvaju na sobnoj temperaturi, pa im mjesto nije u kupatilskom ormariću. Previsoka temperatura i vlaga mogu smanjiti njihovo djelovanje te im rok trajanja može isteći i prije ispisanog datuma.

Nakit

Ostavljanje nakita u kupatilu, ili još gore, u blizini umivaonika ili tuša, velika je greška. U ovom slučaju vrlo je vjerovatno da će metal od kojeg je izrađen nakit (bilo zlato ili srebro) ili metal bižuterije lako zahrđati ako je stalno mokar ili vlažan.

Parfemi

Bez obzira koliko je praktično imati svoj parfem u kupatilu, ipak to nije najbolja ideja. Još jednom, to je zbog učinka koji vlaga, kao i nagle promjene temperature, mogu imati na parfeme. To bi moglo dovesti do toga da vam omiljeni parfem izgubi dio mirisa ili da se čak pokvari.

Lak za nokte

Stalne promjene temperature u kupatilu mogu utjecati na postojanost laka za nokte. Mogu se pojaviti gljivice ili plijesni u laku.

Šminka

Ostavljanje skupocjene kozmetike u kupatilu nikako nije pametno, jer ćete je ostaviti izloženu prevelikoj toplini i vlazi, a osim toga, kao i četkice kozmetika može „sakupiti“ fekalije iz WC-a, a to sigurno ne želite stavljati na lice.

Električni uređaji

U ovom slučaju ne govorimo samo o pogoršanju koje električni uređaji mogu pretrpjeti zbog stalne vlage kojoj su izloženi, već i o opasnosti od smještaja ove vrste predmeta u blizini izvora vode.

Sredstva za čišćenje

Postoji nekoliko razloga zašto se ne preporučuje spremanje proizvoda za čišćenje u kupatilu. Isti savjet vrijedi i za kuhinju. Pohranjivanje na tim mjestima potencijalno bi moglo značiti da su nadomak djece, a znamo da je to savršen recept za katastrofu. Tamo je također puno vode. Vlaga i promjene temperature mogu utjecati na svojstva proizvoda za čišćenje.

Knjige i časopisi

Iako neki ne mogu odoljeti navici čitanja u kupatilu, knjige i časopisi koje tamo držite pokupit će vlagu zbog čega će se stranice naborati, a i boja vremenom oguliti, piše Bright Side.