ISTRAŽIVANJA

Ako djeca nisu navikla na raniji odlazak na spavanje, moglo bi biti teško da se naviknu na novi raspored

Brojna istraživanja dokazala su da raniji odlazak u krevet pozitivno utječu na dječiji razvoj i zdravlje, ali sad je dokazano da su i majke zadovoljnije ako djeca legnu ranije. Za zdrav i sretan život djece potreban je i dobar san.

Naučnici su otkrili da su svake dvije godine razgovarali sa djecom i njihovim roditeljima prateći njihovo psihičko i fizičko zdravlje. Ustanovili su kako su djece koja su išla na spavanje prije pola devet uvečer imala bolji i kvalitetniji život, i bila su zdravija.

Majke su zato imale više vremena za svoje aktivnosti, mogle su da se opuste uz čašu vina ili da provedu vremena sa ostalim ukućanima. Ako djeca nisu navikla na raniji odlazak na spavanje, moglo bi biti teško da se naviknu na novi raspored. Treba stvoriti rutinu i držati je se. Ako već imate rutinu koju smatrate zadovoljavajućom, ali ona počinje kasnije nego što biste željeli, pokušajte sa lakšom promjenom. Počnite sa kraćim vremenskim periodom!

Neka djeca odu na spavanje 15 minuta ili pola sata ranije nego što je uobičajeno. Nakon nekoliko sedmica, rutina će biti usvojena, a tada ćete otkriti prave koristi od toga, kako za sebe, tako i za dijete.