Novo normalno

Maske su u pandemiji koronavirusa postale onaj predmet koji provjeravate jeste li ponijeli prilikom izlaska iz kuće. Uz ključeve, mobitel i novčanik, nezamislivo je danas krenuti u dan bez zaštitne maske za lice koja je obavezna prilikom izlaska iz kuće.

Jednom kad su naučnici svijetu poručili da su upravo maske onaj detalj koji nas može spasiti od zaraze, u njihovu su učinkovitost prestali dvojiti ne svi, ali jeste većina, pa i mnogi skeptici. Ipak, mnogi držeći se zaštitnih mjera rade, pa i na dnevnoj bazi, greške, koje bi mogle smanjiti učinkovitost njihove maske za lice.

Koji je najbolji način za čuvanje maski?

Pitanje možemo i preformulirati: gdje čuvati maske za lice kad ih ne nosimo?

Stručnjaci su odgovorili i na to pitanje, a Huffington Post donosi kratke upute za sve koji se nalaze u dilemi kad je snalaženje u pandemiji u pitanju.

Odredite čisto, suho mjesto za skladištenje maski, prvo je pravilo koje naglašavaju.

Pokušajte ih držati podalje od ostalih predmeta koje često dodirujete, a izbjegavajte i dodirivanje rukama koje nisu potpuno čiste, piše Slobodna Dalmacija.

"Ljudi zaboravljaju na to da bi zaštitne maske u pravilu trebalo dirati isključivo tek opranim ili dezinficiranim rukama", kaže infektolog Peter Chin-Hong.

"Primjerice, maske ne bih držao u ladici u kojoj čuvam donje rublje ili onoj gdje stoje kuhinjski ubrusi. Ali ne morate razbijati glavu oko laboratorijskih uvjeta za čuvanje... Najvažnije je da odredite mjesto koje će biti rezervirano samo za njih", kaže.

Ako imate poteškoća s maski ili ih redovito zaboravite ponijeti prije izlaska iz stana, pobrinite se da mjesto gdje ih čuvate bude blizu izlaznih vrata.

Poželjno je i da, kad je riječ o ljudima iz istog kućanstva, svako brine za svoju masku. Isto tako, da ih ne držite na istom mjestu.

Ne zaboravite na pranje

Maske ne bismo trebali nositi "nezaštićene" u torbi, u džepu ili ruksaku gdje mogu dodirivati potencijalno kontaminirane predmete.

Čistim rukama stavite masku u zaštitnu kesu ili "etui za maske" i tek onda u torbu. Možete je nositi i u posebnom neseseru.

Prilikom stavljanja, ne dodirujte centralni dio maske koji ide preko usta i nosa, već je hvatajte za vezice.

Perive maske potrebno je oprati nakon svakog nošenja, a one hirurške zamijeniti.

Perive maske sušite na suncu i prođite peglom prije korištenja.