Povećanje efikasnosti

Poslodavci i ministarstvo zdravlja jedne zemlje uveli su obaveznih pola sata odmora koji će služiti samo za spavanje na poslu.

Spavanje je predviđeno u ranom poslijepodnevnom periodu.

Kako piše crnogorski portal CDM, u pitanju je Japan i to zato što tamošnji građani izgaraju na poslu i troše nemjerljiv broj sati radeći, a sve je više istraživanja koja pokazuju da su postali neefikasniji zbog pospanosti i da to košta kompanije ukupno 138 milijardi dolara godišnje. Zbog toga je udruženje poslodavaca donelo odluku o uvođenju pola sata za san, ali i sobe u kojoj će moći da odmore pola sata.

Nextbeat, japanska IT kompanija, odmah je prihvatila taj trend pa je za svoje zaposlene namjestila dvije, kako kažu, “strateške spavaće sobe”. Sobe su opremljene uređajima za blokiranje buke, krevetima i sofama, a mobilni, tableti i laptopovi su zabranjeni.

Premda ostatku svijeta to izgleda neobično, Japanci za taj potez i te kako imaju opravdanje. Prema najnovijem ispitivanju sprovedenom među 28 zemalja svijeta, Japanci spavaju najkraće, u prosjeku tek 6 sati i 35 minuta. To je čak sat vremena manje od Finaca, Kanađana, Belgijanaca i Francuza.