?

Kada temperature padnu roditelji počnu brinuti i sve manje voditi djecu van na zrak.

Roditeljska zabrinutost najčešće je povezana sa strahom od dječjih bolesti pa najčešće jesenske dane provode u zatvorenom prostoru pred televizorom ili s tabletom u rukama, a zapravo bi trebala biti vani jednako kao i za toplijeg vremena.

Hladnije vrijeme svakako ograničava dužinu boravka na zraku, ali nas ne bi trebalo ograničavati u šetnjama i igri. Za dijete nema ljepšeg doživljaja od skakanja po lokvama, valjanja u lišću i igre na snijegu. Igra na svježem zraku ima veliku važnost u poticanju djetetovog cjelovitog razvoja.

Ako djeca provode više vremena na svježem zraku, općenito će biti zdravija jer su svakodnevno u kontaktu s različitim bakterijama, životinjama, zemljom i pijeskom. To je prirodan način funkcioniranja organizma u prirodi stoga će dijete najvjerojatnije imati veću otpornost na autoimune bolesti i alergije.

Bakterije i virusi razmnožavaju se na višim temperaturama dok ih niske temperature ubijaju. Boravak vani tijekom hladnog vremena djetetu će omogućiti da u svoje tijelo unese velike količine svježeg zraka. Taj svježi zrak povoljno će utjecati na djetetove dišne puteve, živčani sustav, a krvotok će bolje raditi, piše miss7mama.24sata.hr.

Dijete uvijek ima potrebu za kretanjem. Trčanje i skakanje po stanu i krevetu često nisu dobra opcija za rješavanje viška energije, stoga dijete treba izvesti van neka potrči, padne, ljulja se i skače, neka se vrti i istražuje.

Kada padne snijeg neka se grudvaju, sanjkaju i valjaju u snijegu jer je snijeg i tako stvoren baš za njih. Sve ove aktivnosti doprinijet će motoričkom razvoju i jačanju tijela i mišića, a samim tim utjecat će na ostala polja razvoja.