STRUČNJACI PREPORUČUJU

Poznato je da bi svi koji žele održati formu trebali vježbati najmanje 30 minuta svaki dan, dok se onima koji žele smršati preporučuje da vježbaju 60 minuta.

No, u kojem dijelu dana je bolje vježbati?

Vježba ujutro

Posebno je važno zapamtiti da su ujutro, posebno prije doručka, naše zalihe energije prilično niske i nemamo toliko glukoze koju bi naši mišići mogli iskoristiti. Ovo je vrijeme kada naša tijela, ukoliko vježbamo, iskorištavaju zalihe masti kako bi napajala naše mišiće. To zvuči super, ali nije baš tako jednostavno. Naša tijela nisu naročito dobra u korištenju masti kao energenta, što znači da su naši mišići malo tromi kada “rade” samo na masti. Ovo nije tako velika stvar, ako idete u laganu šetnju od 30 minuta, ali ako planirate raditi neke napornije vježbe ili vremenski vježbati duže, vjerovatno će vam biti teže i sesija će biti manje efikasna. Značajna prednost jutarnjeg vježbanja jeste što tako na sjajan način započinjete dan i što jačate ne samo vaše tijelo, već snažite i mentalnu snagu. Ipak, ako planirate vježbati duži period ili jače vježbe, onda ipak prije toga pojedite neku malu užinu bogatu uglijkohidratima. Probajte sa mlijekom i bananama.

Večernja vježba

Velika večina nas ipak nisu jutarnji tipovi. Ne trebamo se zavaravati da nas ima puno koji će iz kreveta odmah skočiti i posvetiti se vježbanju. Za takve je vježbanje popodne ili navečer, ipak realnija opcija. Ono što je najvažnije u tom slučaju jeste da su naša tijela bolja i spremnija za rad tokom dana, što znači da smo sposobni da vježbamo efikasnije i duže. Glavni nedostatak planiranja vježbanja kasnije tokom dana je da rizikujemo da naše planove vježbanja prekinu neočekivane promjene u našem rasporedu poput neplaniranog sastanka ili će nam djeca imati neki nepredviđeni zahtjev, a uvijek postoji opasnost da budemo i previše umorni. Jedna od glavnih pogodnosti vježbanja navečer je da vam to može pomoći da lakše zaspite. Dokazano je da vježba poboljšava san, tako da ako imate poteškoća sa spavanjem, popodnevna ili rana večernja šetnja mogla bi biti dobar izbor.

Sve u svemu, nije toliko važno kada vježbate, samo je važno da to učinite! Iako postoje prednosti i nedostaci i za jutarnje i za večernje vježbanje, u konačnici trebate pronaći rutinu koja odgovara vama i vašem načinu života i držati se toga. Ako ne možete naći vremena ujutro ili navečer, pokušajte da nađete vremena tokom dana. To uključuje odlazak u šetnju tokom pauze za ručak ili pronalaženje aktivnijeg načina putovanja do posla.