Video reportaža

“Nakon onoga što sam čuo i osjetio izvedbom nibeta majstora Bajrama, Sheme i Sefe, iako nisam bio, sada sam ljubitelj nibet muzike“, riječi su jednog posjetioca festivala “Nibet Fest 2016“.

“Nibet fest 2016“ je u subotu održan u Grnčaru kod Prizrena. Na ovogodišnjem festivalu publici su se predstavili majstori Bajram Memishi, Shemo Berisha i Sejfedin Sefa Kryeziu, a kao gosti festivala nastupila je etno grupa “Perija“ iz Makedonije.
Nibet Fest je kvalitetom izvedbe nibet i etno muzike sada već sigurno balkanski fesival, kaže za naš portal Masar Šašivari, predsjednik “Katedre slobodnog  uma“ - organizatora festivala.
“Festival je prevazišao lokalni karakter i nepovoljnu infrastrukturu, kao i finansijsku konstrukciju i institucialnu podršku. On je kvalitetom izvedbe nibet i etno muzike, sada već sigurno, balkanski festival ove vrste muzike. Kvalitet izvođača je bio ravan, ako ne i bolji od  mnogo jačih i popularnijh festivala“, ističe Šašivari.  
Očigledno da je ljudima potrebna ovakva manifestacija da svoje duhovno i kulturno htijenje zadovolje zvucima i ritmom klasike etno muzike.
Pogledajte video reportažu produkcije “A&D“ – jednog od medijskih sponzora festivala: