Jamala, predstavnica Ukrajine, pobjednica je 61. izdanja takmičenja za pjesmu Eurovizije, održanog večeras u Globe Areni u Štokholmu.

Susana Jamaladinova, pjevačica umjetničkog imena Jamala, imala je vrlo emotivan nastup pjevajući bolnu pjesmu "1944" koja govori o velikoj patnji njenog tatarskog naroda i koju je posvetila svojoj baki. Oko 200.000 Tatara je te godine u samo tri dana protjerano sa Krima u Sibir. Na tom izbjegličkom putu mnogi od njih su umrli.
"Stranci dolaze u vaše kuće, ubijaju vas i govore da nisu krivi. Gdje su vaš razum i srce? Čovječanstvo plače", stihovi su ukrajinske pjesme.
Jamala je rođena u Kirgistanu, a otac joj je krimski Tatar.
Ukrajina je nakon sabiranja glasova žirija i publike imala 534 boda, dok je drugoplasirana na večerašnjem takmičenju bila Australija sa 511 bodova. Treća je završila Rusija sa 491 bodom.
Hrvatska i Srbija nisu zabilježile značajniji uspjeh. Srbija je ostala na 19. mjestu sa 115 bodova, a Hrvatska na 24. sa 73 boda.
Večerašnje finale je počelo scenskom tačkom domaćina i svojevrsnom modnom revijom u kojoj su učesnici i učesnice Eurosonga prodefilovali pozornicom kao manekeni na modnoj pisti. 
Nastup finalista otvorila je predstavnica Belgije Laura Tesoro sa pjesmom "What's The Pressure”. Poslije nje nastupili su takmičari iz Češke, Holandije, Azerbejdžana, Mađarske, Italije, Izraela, Bugarske, Švedske, Njemačke, Francuske, Poljske, Australije (koja drugi put učestvuje na ovom evropskom muzičkom takmičenju) i Kipra. Između nastupa Rusije i Ukrajine nastupili su predstavnici Španije i Litvanije, a poslije i takmičari iz Malte, Gruzije, Austrije, Velike Britanije i Armenije.
U finalnoj večeri napravljena je izmjena kad je glasanje u pitanju, a gledatelji sve do kraja nisu imali predstavu o tome ko će biti pobjednik. 
Najprije su 43 zemlje objavile bodove od 1 do deset, a u drugoj fazi glasnogovornici nacionalnih žirija svih zemalja su se javili u program uživo i objavili ko je dobio najveću ocjenu, 12 bodova. U trećoj fazi su se dodavali bodovi telefonskog glasanja, nakon čega smo dobili pobjednika ovogodišnjeg takmičenja.
Procjenjuje se da je ovogodišnji Eurosong pratilo oko 200 miliona gledalaca u svijetu, a prvi put se gledao i u Americi. Voditelji ovogodišnjeg Eurosonga bili su Petra Mede i Måns Zelmerlöw, prošlogodišnji pobjednik Eurosonga koji je ovo takmičenje doveo u Švedsku.