Mahala zastavom sporne azerbejdžanske oblasti

Zvaničnici Eurosonga osudili su danas takmičarku Armenije koja je tokom svog nastupa na takmičenju u Stokholmu mahala zastavom sporne azerbejdžanske oblasti Nagorno-Karabah. Armenska pjevačica Iveta Mukuchyan mahala je tom zastavom tokom prve kvalifikacione večeri.

Oblast Nagorno-Karabah većinski naseljena Armenima u sastavu je Azerbejdžana, ali je pod kontrolom armenskih separatista. Evropska radiodifuzna unija (EBU), koja je organizator Eurosonga, jučer je nazvala ovaj incident “ozbiljnim kršenjem” njene zabrane svih političkih poruka na takmičenju. EBU je navela da će jermenska javna televizija biti kažnjena, a kako, biće kasnije objavljeno.
Navodi sa da “svako dalje kršenje propisa Pjesme Eurovizije 2016. može da dovede do diskvalifikacije sa ovogodišnjeg takmičenja ili s budućih takmičenja”.
Takmičari iz Jermenije i iz Azerbejdžana kvalifikovali su se za finalno veče Eurosonga u subotu. Organizatori Eurosonga ranije su objavili da su na ovogodišnjem takmičenju za pjesmu Eurovizije zbranjene zastave ISIL.a, Krima, Republike Donjeck, Palestine, Nagorno-Karabaha, Baskije, Sjevernog Kipra i Kosova.
Pored navedenih zastava koje su objavljene na sajtu Eurosonga uz fotografije, u salu neće biti moguće ni da se unesu zastave i transparenti sa političkim ili vjerskim porukama koje organizator smatra neprimjerenim