Tokom svoje dugogodišnje karijere često je šokirala javnost svojim modnim izletima, a stvari se nisu mnogo promjenile ni danas.

Ana Oksa, italijanska pjevačica rođena je 1961. u Bariju. S obzirom na to da korijene vuče iz Albanije svoje ime i prezime Iliriana Hoksa prilagodila je sceni, ali i italijanskom jeziku.

Muzikom je počela da se bavi vrlo mlada, a prvi nastup imala je već sa 15 godina kada je otpjevala pjesmu pod nazivom “Fiorellin del Prato”.

Zbog nevjerovatnog glasa i talenta, ali i emocija koje ulaže u svoje interpretacije, vrlo brzo je dobila nadimak “Glas i srce”.

Svakom svojom izvedbom Ana je itekako pokazala da je nadimak zaradila potpuno zasluženo. Tokom karijere postala je svojevrsno zaštitno lice najprestižnijeg italijanskog festivala u San Remu.

Dvije godine nakon svog prvog pojavljivanja u medijima Ana je u San Remu kao mlada pjevačica koja obećava osvojila drugu nagradu numerom “Una Emozione da Poco”. Od tada nije prestala da niže hitove, a ovaj festival je postao nezamisliv bez nje.

Godine 1989. osvojila je prvo mjesto pjesmom “Ti Lascerò”, a deset godina kasnije postigla je isti plasman s pjesmom “Senza pieta” koja je i dan danas veliki hit i često se vrti na radio stanicama.

Zapažena je ostala i njena pesma “E Tutto un attimo” koja ja toliko teška za pjevanje da su se samo rijetki usudili da je prepevaju. Pjesmu je obradila Tereza Kesovija i u njenoj se izvedbi zove 'Samo ja'.

Ana se na festivalu u San Remu pojavila i 2013. kada je izvela numeru “La Mia Anima D'uomo”. Osim fantastičnim glasom, ona se uvijek isticala i svojim izgledom koji je ponekad bio pomalo ekscentričan, ali uvijek zanimljiv. Svaki nastup pratio je i novi imidž koji su mnogi kopirali.

Njene pjesme i stajlinzi su obilježili više decenija čuvenog festivala u San Remu. Danas je u žiriju jednog talent šoua i i dalje izgleda odlično.

Ana Oksa je u žiriju 15. sezone italijanskog talent šoua "Amici".

Ana ima 54 godine, a debi na sceni je imala 1978. kada je objavila singl "Un’emozione da poco".

Udavala se četiri puta. Poslije prvog muža Franka Ćanija, udala se za Đanija Belema sa kojim je dobila dvoje djece - Franćesku i Kvazima. Drugi razvod je bio prilično buran, da bi se poslije haosa na sudu, vjenčala za političara i biznismena s Kosova Behgjeta Pacollija. Ni taj brak nije potrajao. Četvrto "da" je rekla svom telohranitelju Marku Sansonetiju, ali su se razišli 2009.