Publika u Srbiji i Albaniji će imati razloga da u subotu s velikom pažnjom prati finale ovogodišnjeg, 60. po redu Eurosonga jer su se za to večeras izborili njihovi predstavnici.

Bojana Stamenov iz Srbije i Elhaida Dani iz Albanije našle su se među izvođačima koji su prošli dalje u večerašnjoj prvoj polufinalnoj večeri izbora za najbolju pjesmu Evrope, a osim njih u finalu su i predstavnici Armenije, Rusije, Rumunije, Mađarske, Grčke, Estonije i Gruzije i Belgije.
Oni su izabrani zahvaljujući glasovima žirija iz 20 zemalja, te publike koja je glasala putem televotinga.
Gradska dvorana u Beču Wiener Stadthalle večeras je ugostila brojne fanove Eurosonga, a pozdravnu numeru otpjevala je pobjednica prethodne Evrovizije Conchita Wurst.
Takmičenje je otvorio Moldavac Eduard Romanyuta provokativnim nastupom sa djevojkom odjevenom poput policajke.
Pažnju publike privukli su i pankeri iz Finske, bend Pertti Kurikan Nimipäivät, čiji su članovi osobe oboljele od Down sindroma.
Grci su se, pomalo neuobičajeno, predstavili baladom. Pobjednik takmičenja X Factor Adria, Danijel Kajmakoski iz Makedonije, pjevao je na engleskom pjesmu "Autumn leaves" (Jesenje lišće), a naše komšije iz Srbije, predvođene djevojkom za koju kažu da je "srpska Aretha Franklin", nastupile su devete sa pjesmom "Beauty Never Lies" (Ljepota nikad ne laže).
Dodajmo i da je mađarska predstavnica pjevala pjesmu posvećenu borbi protiv rata, a Ruskinja imala koreografiju inspirisanu zvjezdanim nebom.

Za dva dana drugo polufinale

Nakon večerašnjeg prvog, u četvrtak, 21. maja, očekuje nas i drugo polufinale u kojem nastupaju Azerbejdžan, Kipar, Češka, Island, Irsku, Izrael, Latvija, Litvanija, Malta, Crna Gora, Norveška, Poljska, Portugal, San Marino, Slovenija, Švedska i Švicarska.
Finalna večer 60. Eurosonga je u subotu, 23. maja. Podsjetimo, Bosna i Hercegovina ove godine ne učestvuje na Eurosongu zbog nedostatka novca.