Obilježava se godišnjica smrti Whitney Houston

Prije tačno godinu dana svijet se oprostio od jedne od najvećih pjevačica svih vremena, Whitney Houston.

11. februara 2012. godine, problematična diva s čijim se talentom malo ko mogao mjeriti, pronađena je mrtva u kadi u hotelskoj sobi na četvrtom spratu hotela na Beverly Hillsu. Prema finalnom izvješću mrtvozornika u krvi je imala čak nekoliko različitih opijata: iako se prvobitno pisalo da je umrla zbog srčane bolesti, kao službeni uzrok smrti navedeno je utapanje, a pjevačica u organizmu imala i tragove marihuane, kokaina te lijekova poput Xanaxa, Flexerila te Benadryla.
Od trenutka njezine prerane smrti, kako to obično i biva u svijetu showbiznisa, krenula je lavina detalja o njenom životu, prepunom skandala, ekscesa i uvijek spominjanog drogiranja. Porodica je htjela zaraditi na snimci pogreba, bivši-vječiti Bobbi Brown krivio je njenu ovisnost za svoju neimaštinu, otkriveno je da je imala i tajnog "gotovo usvojenog" sina (s kojim je njena kći u vezi), a spominjala se i velika ljubav s Michaelom Jacksonom, lezbijstvo koje nije željela priznati i koje ju je ustvari navelo da se počne drogirati, kokain, bolesti, bankroti, ekscesi, još malo kokaina.  
A taj je buran privatni život u sjenu bacio najveće uspjehe koji je postigla u karijeri. Whitney je rođena je 9. augusta 1963. godine, a odrasla je s muzikom, prije svega soulom i gospelom. Majka joj je bila pjevačica gospela Cissy Houston, rodica popularna pjevačica Dionne Warwick, a kuma Aretha Franklin. Pjevati je započela u crkvi u New Jerseyju, a nastavila u noćnim klubovima u New Yorku gdje je radila i kao model. Na vrhuncu karijere 1980-ih i 1990-ih osvojila je brojne muzičke nagrade, a pjesme su joj osvajale prva mjesta na top-listama. 
Na estradno nebo stupila je 1985. godine, kad je izdan njen prvi album "Whitney Houston", dosad najprodavaniji debitantski album neke pjevačice, dok je njen drugi album "Whitney" iz 1987. godine prvi album neke pjevačice koji je na Billboardovoj ljestvici albuma odmah postao broj jedan. Javnost je otad pratila svaki njen korak, sve uspone i padove - od muzičkih do onih privatnih.
Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, Whitney je najnagrađivanija ženska pjevačka zvijezda svih vremena. Među više od 400 muzičkih nagrada koje je osvojila u svojoj dugoj i uspješnoj pjevačkoj karijeri, nalaze se i dva Emmyja, šest Grammyja, 30 Billboard muzičkih nagrada te 22 američke diskografske muzičke nagrade.
Houston je bila i jedna od najprodavanijih muzičarki svih vremena, s prodanih 170 miliona albuma, singlova i videa širom svijeta. 
1989. godine je na dodjeli muzičkih soul nagrada upoznala je R&B pjevača Bobbyja Browna. Nakon tri godine veze, par se vjenčao u julu 1992. godine. Godinu dana kasnije, Whitney je rodila njihovo prvo zajedničko dijete. Kćerka Bobbi Kristina Houston Brown je jedino dijete poznate pjevačice, a Bobbyju je ona bila četvrto dijete. 
Nakon udaje pojavila se u svojoj prvoj glavnoj filmskoj ulozi u "Tjelohranitelju", gdje je glumila uz slavnog Kevina Costnera. Tih godina je bila na vrhuncu svoje karijere. No, brak pun nasilja, histerični ispadi i pad u svijet ovisnosti, stajali su je titule "kraljice popa". Izgubila je dobar glas u svakom pogledu, zdravlje joj je bilo opasno narušeno, prenosi Index. U septembru 2006. godine konačno se odlučila rastati od Bobbyja. 
Njihov brak je i službeno okončan u aprilu 2007. godine. U sam vrh svijeta muzike, gdje je bila u trenucima najveće slave krajem osamdesetih i početkom devedesetih, više se nije uspjela vratiti. 
Godišnjica njene smrti bit će obilježena na nekoliko načina. Muzej Madame Tussauds napravio je četiri različite voštane figure koje će biti poslate u Hollywood, Washington, Las Vegas i New York, a Whitney su se prisjetili i na tradicionalnom partyju Clivea Davisa prije Grammyja. 
On je, naime, prošle godine donio kontroverznu odluku da ne prekida svoju zabavu kad je usred zabave stigla vijest o Whitneyjinoj smrti. "Nastavit ćemo tradiciju i slaviti njoj u čast, slaviti muziku i obilježiti godišnjicu njene prerane tragične smrti. Moramo osigurati da je se ljudi uvijek sjećaju", izjavio je ususret partyju Davis.