Preživio je golgotu Srebrenice

Poznati TV voditelj Fikret Hodžić preživio je golgotu Srebrenice, ali kad je s majkom i desetomjesečnim bratom napuštao svoj rodni grad za sobom je ostavio oca Ibrahima, čije posmrtne ostatke nikad nije uspio naći. Bol koju od 11. godine nosi duboko u sebi pretvorio je u knjigu "I ja sam iz Srebrenice", koja će 10. jula biti predstavljena upravo u Srebrenici.

Priznaje da mu je bilo izuzetno teško pisati o svom najvećem gubitku.
"Odluku da podijelim najbolniji dio sebe, najteže od svog bivstvovanja na ovom svijetu, nisam lako donio. To je bio i razlog zašto sam nekoliko puta stajao izvjestan period, nisam pisao, preispitivao sam sebe hoću li moći, znati, imam li snage... Ali motiv da ostavim u sjećanje svima jednu istinu, kroz vlastitu intimnu priču, bio je jači. Naravno, često sam pomišljao šta bi mi moj otac, kojeg sam izgubio i kojeg nikada nisu pronašli, rekao u tim trenucima", kaže Fikret, kojeg su očeve posljednje riječi vodile i davale mu podstrek.
Gubitak oca, priznaje Fikret, značio je mnogo brže odrastanje i sazrijevanje.
"Nije bilo prostora za razmaženost", kaže Fikret i dodaje da najveću zahvalnost za to što je postao dobar čovjek duguje svojoj majci koja se grčevito borila dok je s dvoje djece prolazila težak put od napuštanja doma, izlaska iz Srebrenice, pa sve do njihovog odgoja i obrazovanja u nimalo lakom vremenu.
Njegov brat, koji je 10. jula 1995. godine bio beba od deset mjeseci, danas je pred upisom na studij i Fikretova velika želja je da se ne zaustavi na tom putu.
Ovaj 28-godišnjak kaže da vjeruje u sudbinu i da mu je teško zamišljati šta bi bilo da nije bilo rata.
"Preokrutno je sve što nam se desilo i to je u meni ubilo iluziju da je nešto moglo biti drugačije", otkriva Hodžić i dodaje da je vjera ono što mu daje snagu za svaki novi dan.
Mladim ljudima koji su prošli golgote rata i Srebrenice Fikret poručuje da ne dozvole da ih pokolebaju ni neprijatelj ni tuga, jer "valja živjeti i ostati zdravog razuma".
Promocija knjige "I ja sam iz Srebrenice" bit će upriličena u srijedu u 21 sat, a svi oni koji ne budu u mogućnosti prisustvovati joj, moći će pratiti televizijski prijenos uživo na Hayat TV-u.
Izvor: Klix.ba