Danas je u prostorijama Instituta "Yunus Emre" u Prizrenu predstavljena knjiga “Zov na igru“ dječjeg pjesnika Meljimana Mustafija iz Lokvice kraj Prizrena.

Promociji su pored autorovih poštovaoca, kolege pjesnika i kulturnih radnika prisustvovala i učenici nekih osnovnih škola u Prizrenu.
Prisutne je na početku pozdravio Zafir Azizović koji je je dao nesebićnu pomoć u realizaciji ovog događaja, a takođe zaslužan što je ova zbirka pjesama dostupna djeci. 
U svojoj novoj knjizi, šestoj po redu, Mustafi kroz stihove pokušava da dočara dječju igru kao osnovu svih odrastanja nudeći pjesničke slike dječjih snova, nadanja i iskonske potrebe za igrom.
Direktor Instituta “Yunus Emre“ Muharem Rahte je poželevši prisutnima dobrodošlicu je istakao da ovaj centar promoviše turski jezik, kulturu i umjetnosti ali da im je veliko zadovoljstvo promovisati i svaki kulturni događaj manjinskih zajednica.
"Pjesnik Meljiman Mustafi je vrstan pisac dječje poezije, a u današnje vrijeme veoma je teško pisati za djecu. Mi ćemo mu uvijek izlaziti u susret jer su djeca naše najveće blago koje moramo i trebamo sačuvati", naglasio je Rahte.
O knjizi i autoru su zatim govorili njegove kolege Rešat Fazlji, Fehmija Murati, Miftar Adžemi i Izet Kurtiši koji su, uglavnom, isticali značaj izlaska ove knjige, ohrabrujući autora da nastavi sa radom i sa željama za još puno ovakvih djela. Izlazak knjige je pozdravio i predstavnik bošnjačkog kulturno-umjetničkog društva  â€œŠarski Behar“ Edis Jonuzi. 
Pjesnik koji dugi niz godina živi u Švicarskoj a porijeklom je iz Donjeg Ljubinja Izet Kurtiši je izražavajući divljenje autoru, zamolio prisutne da zajedno prouče Fatihu za nedavno preminulog bošnjačkog pjesnika Azira Kuljićija, naglasivši da je za njim ostala velika praznina.
Kroz stihove zbirke poezije "Zov na igru" prisutne su zatim vodili učenici nekih osnovnih škola u Prizrenu svoojim recitacijama. Svi su nagrađeni velikim aplauzom. 
Nakon promocije knjige nastavljeno je druženje sa pjesnikom u holu Instituta “Yunus Emre“ uz prigodan koktel.
Svoje utiske sa promocije knjige Meljimana Mustafija prenijeli su nam pjesnici Izet Kurtiši i Fehmija Murati.
"Drago mi je što sam danas ovdje da bih ispoštovao ljude i pjesnike kao što je naš Meljiman. Mislim da je danas ovdje trebalo biti mnogo više naših ljudi. Svakako da najviše zasluge imaju ovi divni ljudi iz ovog Instituta koji su omogućili prostor jer je veoma bitno da nas druge nacionalne zajednice cijene i poštuju na ovaj način. Naš narod pati za ovakvim promocijama i u budućnosti bi trebalo imati i svoje prostorije gdje bi ovakvih kulturnih druženja bilo mnogo više. Presretan sam što ponovo vidim moje drage kolege pjesnike i pisce, a Melimanu želim sve najljepše i još više ovakvih knjiga“, istakao je Kurtiši. 
Fehmija Murati je takođe mišljenja da su ovo vrlo značajni kulturni skupovi i druženja bošnjačkih kulturnih stvaraoca, pisaca i pjesnika sa ovog prostora. 
“Moram istaći da se moramo boriti za neke naše buduće prostorije gdje bi imali mjesta za druženja i promocije knjiga i za što češća okupljanja bošnjačkih kulturnih stvaraoca sa Kosova. Što se tiče ove današnje promocije, one su jako značajne i za sve nas a posebnu za našu, bošnjačku omladinu i djecu jer se u njihovom bibliotekama i školama moraju naći i knjige poput ove današnje radi obogaćivanja svog jezika i svoje kulture. Da ne moramo uvijek tražiti od matice BiH da nam pomogne u obrazovanju ili da prevodimo knjige, jer i u našoj zajednici na Kosovu imamo kulturne stvaraoce koji ne zaostaju puno za ostalim piscima, poetama, romanopiscima iz država u regionu. Današnji skup je, po meni, jedan od bogatijih od svih onih dosadašnjih nakon rata na Kosovu, bar što se tiče ovdašnjih Bošnjaka, a trebalo bi ih biti mnogo više, bar tri-četiri puta godišnje“, istakla je Fehmija Murati.
Nadamo se da će ovakvih i sličnih književnih radova u stvaralaštvu Bošnjaka Kosova ubuduće biti mnogo više.
Vinetu Ganić