"Koren, ključ i kalauz", nova knjiga Azira Kuljićija - Adže

Ovih dana je iz štampe izašla zbirka pjesama "Koren, ključ i kalauz" autora Azira Kuljićija-Adže, pjesnika i velikog zaljubljenika u umjetnost. Kuljići, koji više decenija živi i stvara u Švicarskoj, u svojoj knjizi na izvanredan poetski način najširoj javnosti prezentira vrijednosti kulturnog kapitala Župe, a istovremeno od zaborava izvlači lingvističko, etnološko, folklorističko i drugo bogatstvo ove oblasti.

Recenzent knjige Alija Džogović je na sljedeći način pojasnio naslov knjige: "Korijeni su svakako ono ljudsko stablo duboko vezano za šarsku zemlju; biološkim ključem se otvaraju sve semanteme iz diskursa sentimenta i misaonog koda 'našinaca'; kalauz je vodič kroz historiju, pjesmu i ljepotu ove alpske zemlje."  
Uzor Kuljićiju je genijalni pjesnik - mudrac Halil Džubran, a svoju sabraću ima u pjesnicima i rapsodima iz Gore. Sa njima je bio u stalnom kontaktu, sa njima dijelio stvaralačko i umjetničko iskustvo. Zajedno su pleli poetske rukoveti sa beharnih gorskih i župskih krajolika.
Kuljići u svojim pjesmama pjeva o memlječetu – zavičaju koji "našinci" vole i o njemu pjevaju u svakoj prilici. 
"Našinci" su po sudbini pečalbari, ali bilo kuda da odu, vraćaju se svojem memlječetu - pa čak i pred smrt u tuđini, ostavljaju amanet da im mezar bude na svojoj 'plajni', u zavičaju. Memlječet je kolektivna i tradicionalna tema šarskog pjesništva.
U knjizi dominiraju kreativne poetske forme – balade i poeme. To su pjesničke forme koje su autoru pružale najbolje mogućnosti da iskaže svu težinu i tragiku života ljudi iz Župe. One istovremeno predstavljaju i kontinuitet sa usmenim pjesništvom koje je vjekovima stvarano na "našinskom" govoru na Šar-planini. 
Zbirka pjesama je "spjevana na lijepom, polisemičnom, poetskom i 'starinskom' (kako saopštava pjesnik) govoru Župe". Autor je ovim postupkom imao namjeru da u literarnoj formi sačuva onaj najarhaičniji dijalekatski sloj zgusnut u kulturi i trezoru najstarijih žitelja ovog zasebnog lingvističkog areala. Na paralelnim stranama svake pjesme autor je dao, vrlo stručno, i rječnik karakteristične lokalne leksike.
Azir Kuljići - Adžo (1948) je svojom novom knjigom obogatio župsko pjesništvo. Ovo je njegova druga samostalna knjiga poezije pisana na lokalnom govoru, dok su njegove pjesme zastupljene u mnogim antologijama i čitankama za osnovne i srednje škole.
(Sadik Idrizi Aljabak)