Južno-istočna ostvarenja

Europska Filmska Akademija dodala je prvobitnom spisku i ostvarenja sa južno-istočne strane Starog kontinenta koji će se natjecati za Europsku filmsku nagradu koja se po 29. put dodjeljuje, ove godine u Wroclawu, aktualnoj prijestolnici europske kulture, 10. decembra.

Radi se o ostvarenjima bosankohercegovačkog oskarovca Danisa Tanovića "Smrt u Sarajevu", dobitniku nekoliko nagrada među kojima i Srebreni Medvjed, ovogodisnjeg "Berlinalea". Koprodukciju pariske kuće "Margo Cinema", France 3 Cinéma i sarajevskog SCCA/Pro.ba podržao je Canal +, France Télévisions i bosanskohercegovačke Fondacije za kinematografiju. Reditelj Tanović je i scenarist po dramskom tekstu galskog filozofa i književnika Bernarda Henrija Levy "Hotel Europa".
Zrinko Ogresta je kandidat zahvaljujući kvalitetnom ostvarenju "S one strane", hrvatsko-srpskoj koprodukciji zagrebačkog "Interfilma" i beogradskog "Zillionfilma". Hrvatska Radio Televizija je sufinancirala ostvarenje isto kao Hrvatski audiovisuelni centar, kao i Filmski centar Srbije. Ogresta je dobio priznanje na beogradskom FEST-u, kao najbolji film u kategoriji manjinskih koprodukcija i posebno priznanje žirija Europa Cinemas Label, na 66. izdanju "Berlinalea".
Zrinko Ogresta je uz Matu Mališića i autor scenarija, a njegov film "S one strane" je upravo proglašen hrvatskim kandidatom za 89. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti "Oscar", za najbolji film na stranom jeziku.
Za Europsku filmsku nagradu se natječe i rumunjsko ostvarenje "Sieranevada", predstavljeno u zvaničnoj selekciji dugometražnih fikcija na 69. Festivalu u Cannesu, reditelja Cristia Puiua. Film je bio i u dva programa SFF-a: "Fokus" i "BH Film" jer je Bosna i Hercegovina koproducent, zahvaljujući učešću sarajevske "Producentske kuće 2006".