Sve njih veže jedna poveznica - ljubav

Odlučili smo skupiti neke naše favorite, kada su u pitanju romantični filmovi, i posložiti ih u listu koju jednostavno morate pogledati idućih mjeseci. Kod izbora vodili smo računa o raznim ukusima. Ima tu drama, komedija, tragedija, filmova koji će vas natjerati na ples i izvući vam osmijeh na lice, ali i onih zbog kojih ćete posegnuti za rupčićima.

Sve njih veže jedna poveznica, neiscrpna inspiracija brojnim umjetnicima i stvar koja čini da se ova naša kugla okreće iz dana u dan - ljubav.
Zameo ih vjetar
Ovaj filmski klasik vjerojatno ste već pogledali... nekoliko puta. Ona je razmažena, manipulativna i jako snalažljiva bogatunka, on nestašni plejboj, a zajedno čine jedan od najpoznatijih filmskih ljubavnih parova. Vivien Leigh i Clark Gable utjelovili su Scarlett i Rhetta, par čija ljubavna priča počinje tijekom Građanskog rata u Americi. Pamtiljive scene iz ovog filma su nebrojene, od one kada Mammy veže korzet dok se Scarlett pridržava za krevet, preko one kada glavna junakinja, zatečena neimaštinom, od zastora načini haljinu, do Rhettove legendarne "Frankly my dear, I don't give a damn". 
Ovaj film, snimljen 1939. godine, svojevremeno je rušio brojne rekorde, osvojio ukupno deset Oscara, uključujući i onaj za najbolji film, bio među prvim dugometražnim filmovima u boji, a kažu da i danas drži prvo mjesto na ljestvici filmova s najvećom zaradom.
Soba s pogledom
Priča o mladoj zaručenoj Engleskinji, koja za posjeta Firenci upozna šarmantnog mladića u kojeg se zaljubljuje adaptacija je romana E.M. Forstera.
Kostimi, prekrasni prizori i napeta ljubavna priča razlozi su zbog kojih se ovaj film našao na našoj listi. Svemu pridodajte sjajnu glumačku postavu i 3 (neočekivana) Oscara, i dobili ste film koji vas neće ostaviti ravnodušnim, a potaknut će i brojne moralne dileme.
Planina Brokeback
Heath Ledger i Jake Gyllenhaal dočarali su priču o dvojici homoseksualaca u konzervativnoj sredini šezdesetih godina prošlog stoljeća. Nakon što otkriju uzajamnu privlačnost, mladići se vraćaju svojim uobičajenim društveno prihvatljivim životima. Nakon nekoliko godina, ponovno se susreću i shvaćaju da njihova mladenačka avantura ipak znači mnogo više. Film je, uz brojne nagrade, pokupio i same hvalospjeve kritike, stoga ga toplo preporučujemo (no pun intended).
Posljednja jesen
Charlize Theron i Keanu Reeves glume naizgled nespojiv dvojac. On je hladnokrvni grafički dizajner, a ona neobuzdana i slobodoumna djevojka, koja mu obeća promijeniti život u samo mjesec dana. Već prvog dana nakon što ju upozna, njegov život se okrene naglavačke, a kroz iduća četiri tjedna shvati da se zaljubio kao klinac. Romantičnu priču prekida njegovo saznanje da ona boluje od neizlječive bolesti
(500) dana ljubavi
Kada se dečko koji vjeruje u ljubav zaljubi u djevojku koja ne vjeruje u veze, nastaje jedno od boljih ostvarenja ovog žanra u posljednjih nekoliko godina. Film prikazuje svih 500 dana koliko je trajala ljubav nesuđenog para, njihova otkrića o vezama i njima samima.