XIV edicija

Međunarodni festival dokumentarnog i kratkometražnog filma "DOKUFEST", osnovan je 2002. godine i danas je najveći filmski događaj na Kosovu i regiji koji se održava u avgustu, u historijskom i slikovitom gradu Prizrenu.

Na festivalu se tokom projekcija konkurentnih filmova autora-filmađija iz raznih dijelova svijeta, projekcije prikazuje u osam kina - u pet otvorena i u tri zatvorena. U toku trajanja Dokufesta boravi veliki broj umjetnika iz regije i svijeta, ali i veliki broj turista koji gradu na Bistrici donose oko 4 miliona eura prihoda. Istodobno, Dokufest donosi i niz aktivnosti kao što su razne radionice, izložbe “DokuFoto”, “Kamp festival” i razni koncerti, te grad postaje ne samo filmska, već i muzička prijestonica. U toku festivala mistični grad je poznat po svojoj živosti nakon projekcije, dajući gradu poseban šarm i ljepotu. U tom šarmu i privlačnosti on živi tokom cijele noći.
“Dokufest postaje prepoznatljiva međunarodna filmska manifestacije, što smo svedoci stalnom porastu zainteresiranih filmađija koji bi da budu učesnici-takmičari na njemu. Tako da se na ovogodišnjoj XIV ediciji “Dokufesta - 2016.” prijavilo preko 4.500 autora iz cijelog svijeta. Što je svakako rekord, ne samo ovdje, već i na Balkanu”, kaže Veton Nurkollari, umjetnički direktor ovog međunarodnog filmskog festivala.
Kao i svake godine u toku trajanja Dokufesta angažuje se oko 200 volontera, uglavnom mladih ljudi, ljubitelja sedme umjetnosti i fotografije. 
Žiri od pristiglih filmova odabere oko 250 koji se takmiče u 12 kategorija, a prizrenska publika neke filmove mogla je da vidi sa izuzetnim umjetničkim kvalitetima, pa i oskarovih nominacija.