Sinoć je u losanđeleskom Dolby Theatreu održana 87. dodjela Oscara, a glavnu nagradu za najbolji film osvojila je drama "Birdman" reditelja Alejandra Gonzáleza Inárritua, koji je okićen i nagradom za najboljeg reditelja.

Nagradu za najboljeg glumca osvojio je Eddie Redmayne za ulogu u filmu "The Theory of Everything", dok je najbolja glumica na ovogodišnjoj dodjeli Oscara Julianne Moore za ulogu u filmu "Still Alice" koji govori o ženi oboljeloj od Alzheimerove bolesti. 
Oscare za najbolje sporedne uloge osvojili su JK Simmons (“Whiplash”) i Patricia Arquette (“Boyhood”).
Najbolji film na stranom jeziku je poljski film "Ida", reditelja Pawela Pawlikowskog.
Ceremoniju dodjele prvi put u karijeri vodio je glumac Neil Patrick Harris. Emitovan je i dirljivi video u kojem je odana počast svim glumcima koji su nas napustili prošle godine. 
Nagradu za originalni scenarij i najbolju fotografiju (Emmanuel Lubezki) je također odnio film "Birdman", a najbolji adaptirani scenarij je u filmu "Igra oponašanja" (Graham Moore). 
Tom Cross je dobio Oscara za najbolju montažu u filmu "Ritam ludila", a najbolja scenografija i kostimografija je bila u filmu "Grand Budapest Hotel" (za scenografiju su nagrađeni Adam Stockhausen i Anna Pinnock, a za kostimografiju Milena Canonero). U ovom filmu je nagrađena i originalna muzika koju je uradio Alexandre Desplat. 
Pjesma "Glory" iz filma "Selma" je osvojila Oscara najbolju pjesmu, a zvuk je bio poseban u filmu "Ritam ludila" za što su nagrađeni Craig Mann, Ben Wilkins i Thomas Curley. 
Za najbolje vizuelne efekte su zaslužni Paul Franklin, Andrew Lockley, Ian Hunter i Scott Fisher i to u filmu "Interstellar". 
Oscarom za najbolji film na stranom jeziku je nagrađen poljski film "Ida", a Oscara je dobio i animirani film: "Ekipa za 6". Najboljim dokumentarnim filmom je proglašen "CitizenFour". 
Najbolji kratkometražni dokumentarni film je "Crisis Hotline: Veterans Press 1", a najboljim kratkometražnim animiranim filmom je proglašen film "Feast". 
Kompletnu listu pobjednika možete pogledati ovdje.