"2D postao izgovor za lošu priču"

"Disney", holivudski titan koji nam je donio klasike poput "Fantazije", "Bambija" i "Snježane i sedam patuljaka", priznao je da nema planove da u budućnosti pravi animirane filmove crtane rukom.

Govoreći na godišnjem sastanku dioničara, izvršni direktor Bob Iger otkrio je da nijedan studio ove kompanije ne radi na 2D, ručno crtanom materijalu za veliki ekran.
Iako Iger nije odbacio mogućnost pravljenja ovakvih filmova u budućnosti, dug period potreban za njihovo stvaranje znači da postoji "rupa" od sedam godina prije predstavljanja novog ostvarenja.
Ove vijesti sigurno će uzbuditi fanove tradicionalnih, rukom crtanih, animiranih filmova, koji su se radovali ponovnom oživljavanju ove forme pod Johnom Laseterom, šefom "Pixara", koji je postao šef animacije u "Disneyju" 2006. godine.
"Nažalost, 2D je postao izgovor za lošu priču. Generalni konsenzus bio je da publika ne želi da gleda ove filmove, što je naravno smiješno. Čim sam stupio na dužnost krenuo sam da vraćam umjetnike koje je 'Disney' otpustio", izjavio je Laseter, koji je bio jedan od pionira kompjuterske animacije sa filmom "Priča o igračkama" iz 1995. godine.
Međutim, čini se da nije sve tako loše za ovu filmsku formu koja je proslavila "Disney". Jedan američki bloger koji prati vijesti iz svijeta ručno crtanih animiranih filmova istakao je da postoje glasine da "Disney" priprema film na kom će biti korištene tehnike slične onima iz filma "Paperman", koji je ove godine dobio Oskara.
Prilikom njegovog stvaranja animatori su radili sa kompjuterima koji su crtali, a ne modelovali slike.