Nazif Mujić najbolji glumac Berlinalea

Bosanskohercegovački film ponovo je doživio veliki uspjeh na Internacionalnom filmskom festivalu u Berlinu. Nazif Mujić koji tumači glavnu ulogu u filmu Danisa Tanovića "Epizoda u životu berača željeza" dobio je nagradu za najboljeg glumca ovogodišnjeg Berlinalea, a sam film je dobio Srebrnog medvjeda.

Dupli Srebrni medvjed, za najbolju mušku ulogu i film, obradovali su ekipu, ali i sve ljubitelje domaćeg filma u BiH. Nagrada Srebrni medvjed koju je dobio "Epizoda u životu berača željeza" smatra se drugom najprestižnijom nagradom Filmskog festivala u Berlinu.
Ovaj film je danas dobio i priznanje Ekumenskog žirija 63. Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu. 
Grand Prix ovogodišnjeg Berlinalea, odnosno nagrada Zlatni medvjed, pripao je filmu "Child's Pose", rumunskoj tragikomediji u režiji Calina Petera Netzera.
Prema ocjeni međunarodnog žirija Berlinalea Srebrnog medvjeda za najbolju režiju dobio je David Gordon Green za film "Prince Avalanche". Srebrni medvjed za najbolji scenario otišao je u ruke Jafara Panahija. 
Najboljom glumicom proglašena je Paulina Garcia za ulogu u filmu "Gloria". "La fugue" je film koji je osvojio Zlatnog medvjeda za najbolji kratkometražni film. 
Film "Epizoda u životu berača željeza" baziran je na istinitom događaju i govori o otuđenju i diskriminaciji u savremenom bosanskohercegovačkom društvu.
Radnja filma prati Nazifa koji izdržava svoju porodicu skupljajući staro gvožđe. Nakon što je njegovoj supruzi Senadi uskraćen prijeko potreban tretman za spontani pobačaj, Nazif će uraditi sve što je u njegovoj moći da joj spasi život - očajnički skupljajući još otpadnog metala, tražeći pomoć od nevladinih i državnih institucija. Narednih deset dana Nazif i Senada će u potpunosti iskusiti okrutnost savremenog društva.
Uloge u filmu ostvarili su Nazif Mujić, Senada Alimanović, Sandra Mujić i Šemsa Mujić. Producenti filma su Amra Bakšić Čamo i Čedomir Kolar, a pored scenariste i reditelja Danisa Tanovića ekipu filma čine još i direktor fotografije Erol Zubčević, montažer Timur Makarević, dizajner zvuka Samir Fočo, te izvršni producenti Adis Đapo i Adnan Beširović.