Komedija je osvojila mnoge

U tijesnoj konkurenciji filmova za ovogodišnje Oscare je mnogo izvrsnih filmova, a 'Silver Linings Playbook' je prikupio čak osam nominacija.

'Silver Linings Playbook' ('U dobru i zlu'),kojeg je režirao David O.Russell, je priča o Patu (kojeg tumači Bradley Cooper), čovjeku koji je izgubio sve–posao, kuću i suprugu. Završio je u psihijatrijskoj klinici i osam mjeseci kasnije vratio se živjeti s roditeljima (Rober DeNiro i Jacki Weaver), ali nezadovoljan time odluči učiniti sve kako bi vratio svoj stvari život. 
Upoznaje misterioznu djevojku Tiffany (Jennifer Lawrence), koja i sama ima mnogo problema, ali mu i odluči pomoći da vrati svoj stari život ako on zauzvrat pomogne njoj.
Komedija je osvojila mnoge, a zahvaljujući osam nominacija, 'Silver Linings Playbook' napravio je nešto što nijedan film u posljednje 32 godine nije uradio!
Naime, film ima četiri nominacije u glavnim kategorijama: za najbolju mušku ulogu nominiran je Bradley Cooper, za žensku Jennifer Lawrence, Robert DeNiro natječe se za kipića za najbolju sporednu mušku ulogu, a Jacki Weaver za najbolju žensku sporednu ulogu.
Iako ima nominacije i u drugim kategorijama (nominiran je i za najbolji film), ovakav uspjeh u glumačkim kategorijama posljednji put je zabilježen 1981. godine, kada je slično ponovio film 'Reds'. Osim toga, uz 'Silver Linings Playbook', samo 14 filmova u historiji je uspjelo prikupiti nominacije u svim glumačkim kategorijama!
Zanimljivo je kako je i Jennifer Lawrence dobila ulogu Tiffany. Redatelj David O.Russell jednom prilikom je rekao kako je za tu ulogu htio nekog starijeg i iskusnijeg od 23-godišnje Lawrence. Za ulogu su se takmičile Elizabeth Banks, Kirsten Dunst, Rooney Mara, Rachel McAdams, Olivia Wilde i druge, ali Russell tvrdi da nije bio baš siguran koga odabrati. 
I onda se javila Jennifer - i 'bila' je na audiciji putem Skypea, i to se javljala iz roditeljskog doma u Kentuckyju!
'Ima posebnu kvalitetu, i ostavlja dojam starije osobe nego što zapravo jest. Njena dob ne predstavlja problem, jako je posebna glumica i drago mi je da je upravo ona utjelovila Tiffany', rekao je David O.Russell.
Inače, uz 'Silver Linings Playbook' za najbolji film godine nominirani su 'Lincoln', 'Life Of Pi','Les Miserables', 'Argo' , 'Amour', 'Zero Dark thirty', 'Django Unchained', te 'Beasts of the Southern Wild'.