"Skyfallu" dvije nagrade

Talačka drama "Argo" režisera Bena Afflecka nastavlja osvajati nagrade. Ovaj put Affleck je briljirao na dodjeli Bafta nagrada.

"Argo" je osvojio nagradu za najbolji film u 2012. godini i za najbolju sliku, a Affleck je dobio priznanje za najboljeg režisera.
Koproducent filma George Clooney obratio se prisutnima poručivši Afflecku: "Ti si pametan i znaš šta želiš, a još važnije je to što voliš ono što radiš".
"Skyfall" je osvojio nagradu za izvanredno britansko djelo i originalnu filmsku muziku. Režiser Sam Mendes posvetio je svoj govor "hrabrom i brilijantnom" Danielu Craigu i "velikanu" Ianu Flemingu, koji je stvorio Jamesa Bonda. Mendes je izjavio kako bi volio snimiti još jedan film o Bondu.
"Proveo sam odlično vrijeme, naučili smo mnogo i željeli bismo napraviti još bolji film idući put. Ako shvatimo da ćemo to moći uraditi onda ćemo ga i snimiti", rekao je Mendes.
Daniel Day-Lewis osvojio je nagradu za najboljeg glumca za ulogu u filmu Lincoln, a najbolja glumica je Emmanuelle Riva.
Mjuzikl "Les Miserables" osvojio je četiri nagrade, među kojima je i nagrada za sporednu žensku ulogu koja je otišla u ruke Anne Hathaway.
Quentin Tarantino osvojio je nagradu za originalni scenarij za film "Django Unchained". Film je dobio dosta kritika zbog liberalnog korištenja rasnih uvreda, a Tarantino se zahvalio svojim pokroviteljima koji su stali uz njega i prihvatili ovaj "vrući krompir".
Tarantinov glumac Christoph Waltz osvojio je nagradu za sporednu ulogu.
Nagradu Bafta Fellowship, najveće priznanje akademije, dobio je režiser Alan Parker.