Danas proglašenje

Kako se približava vrijeme kada će biti proglašeni nominirani za najprestižniju filmsku nagradu Oscar, brojni svjetski portali predviđaju ko će biti među privilegiranima.

Proglašenje nominacija zakazano je za 10. januar u Samuel Goldwyn teatru u Los Angelesu u 5:30 sati po lokalnom vremenu. Bit će to prvi put da domaćini svečane ceremonije dodjele nagrada, koja će biti održana 24. februara, Seth MacFarlane i Emma Stone, proglase ko su kandidati za dobitnike zlatnog kipića. 
Prema prognozama Guardiana, ali i ostalih medijskih kuća, najviše nominacija će osvojiti historijska drama "Lincoln" reditelja Stevena Spielberga, zatim "Argo", "Les Miserables", "Silver Linings Playbook" te "Django Unchained". 
Kada je u pitanju kategorija za najbolju mušku ulogu najveće šanse daju se Danielu Day-Lewisu za ulogu Abrahama Lincolna. Četiri preostale nominacije će, prema pisanju Guardiana, pripasti Johnu Hawkesu ("The Sessions"), Joaquinu Phoenixu ("The Master"), Denzelu Washingtonu ("Flight") i Hughu Jackmanu ("Les Miserables"). 
Među glumicama najveće šanse da budu nominirane imaju Jessica Chastain ("Zero Dark Thirty"), Naomi Watts ("The Impossible"), Maggie Smith ("Quartet"), Helen Mirren ("Hitchcock") i Jennifer Lawrence ("Silver Linings Playbook"). 
Guardianovi filmski stručnjaci predviđaju da će se u kategoriji za najboljeg reditelja naći Ben Aflleck, koji rediteljski potpisuje "Argo", zatim Kathryn Bigelow za "Zero Dark Thirty", Steven Spielberg za ostvarenje "Lincoln", David O Russell, koji je režirao "Silver Linings Playbook" i Quentin Tarantino za "Django Unchained".