I par koje je bolje zaobići

Od drame, preko crtića do horora, sve to pogledao je i za vas ocijenio info-ks.net

PIRATES: BAND OF MISFITS (Peter Lord)

Film Petera Lorda (redatelj fantastične Pobune u kokošinjcu) i u produkciji Aardman Animations studija krivog za Nick Parkove junake Wallacea i Gromita, primat je univerzalnog spoja sadržaja i forme, primjer izvanrednog filma koji svojim transgeneracijskim kvalitetama pomiruje zadovoljavanje publike doslovno od 7 do 77.

Priča je to o entuzijastičnom Gusarskom kapetanu i njegovoj postavi vjernih momaka koji se doimaju poput karaktera iz Alan Fordove družine Broja Jedan, prije nego red ozbiljnih utjerivača straha u kosti. Ono čime oduševljavaju Pirati, osim sjajne animirane tehnike, pametna je priča. Mnoštvo pažnje posvećuje se scenarističkim detaljima (epizoda spomena Jane Austen, brojne pop kulturne reference, izvrsna variranja geg, slapstick i verbalnog humora, savršen timing i odabir muzike u presjeku od Fieste The Poguesa do London Calling The Clasha) zbog kojih animirane likove doživljavamo itekako živima.

Film je to koji ne mari za godine gledatelja već za njegovu inteligenciju. Jedan od kandidata ne samo za crtić nego i sveukupni film godine.

NEDODIRLJIVI (Olivier Nakache, Eric Toledano)

Jedan od najkomercijalnijih francuskih filmova svih vremena topla je ljudska priča o prijateljstvu na prvi pogled nespojivih karaktera, ljudi koje će sudbina usmjeriti jednoga na drugoga. Spona između dobrostojećeg tetraplegičara Philippea i geto mladića Drissa koji je dobio zadatak skrbiti o bogatom bolesniku spada u one feelgood komade koji vraćaju nadu i vjeru u život ma kakve vas nevolje sustigle.

Ispričana u flashbackovima ova topla i komična karakterna priča inspirirana je stvarnim događajima i prijateljstvu, a glavni tumači Francois Cluzet i Omar Sy su najveća tajna uspjeha i forsanja pozitivizma. Film gotovo bez mane, školski režiran, vangeneracijski efektan, za svaku preporuku.

101 DALMATINAC (Hamilton S. Luske, Clyde Geronimi, Wolfgang Reitherman)

Klasična disneyevska priča o rastrčanim psima dalmatincima Pedriti i Pongu i obitelji od stotinjak psića ugroženih od Zlice od Opaka a ka Cruelle De Vil u potjeri za njima ne bi li im kožu iskoristila kao modni dodatak. Putokaz kako se u vrijeme zlatnog doba Walta Disneya klasičnm 2D animacijom pažnja posvećivala storytellingu i kako se obiteljska moralka mogla servirati s umjerenom dozom patetike i podnošljivim dociranjem i podučavanjem humanosti kroz priču šarmantnih životinja. Bezvremenski šarmantno.

SOTONA: RAZOTKRIVANJE (William Brent Bell)

Egzorcizam na filmu još je od kultnog Friedkinovog "Istjerivača đavola" iznimno zahvalna tema za darovite redatelje. Područje neistraženog, sugestibilnog, supernaturalnog posljednjih je godina rezultiralo s nekoliko zgodnih i strašnih ekranizacija u povlači od "Egzorcizam Emily Rose" do "Posljednjeg egzorcizma".

U oba slučaja radilo se o razmjerno uvjerljivim filmovima čijem je efektu pridonjelo pseudodokumentarno poigravanje i prikaz teme. "Devil Inside" zaostaje za boljim izdancima žanra, ali je daleko od promašaja kakvim su ga uzeli čerečiti određeni filmski kritičari. Radi se o razmjerno suvislo izloženom mockumentarcu u kojem mlada Amerikanka kreće u potragu za svojom jakom koja je institucionalizirana u Italiji. Snimajući taj road trip s prijateljima nailazi na iskustvo s Nečastivim koji je opsjedao ne samo njenu majku...

Uprkos pogrebnim kritikama film je na uloženih milijun dolara za realizaciju vratio stostruko na box officeu replicirajući tako uspješnu taktiku niskobudžetnih trik filmova poput "Blair Witch Projecta" ili "Paranormal Activity" koji su temeljem jeftine produkcije u kinima diljem svijeta grnuli basnoslovne milijune, opravdavajući svoj "manje je više pristup".

MOJ TJEDAN S MARILYN (Simon Curtis)

Toliko je mitova i filmskih priča doticano za života i poslije smrti jedne od najklasičnijih hollwoodskih filmskih diva. Platinasta plavuša useljena je u domove svih ljubitelja filma u tolikoj mjeri da ste nehotice morali saznati sve o njenim stvarnim i platonskim vezama. Imidžu priglupe, ali zapravo samo nesigurne i emotivno zbrkane osobe koja je osvajala seksipilom. Jednako ste svjedočili mnogim joj filmskim partnerima, mahom muškog spola, koji bi svjedočili u korist njenom glumačkom geniju i prirodnom talentu. Film britanskog redatelja Simona Curtisa zato oprezno zaobilazi sve dosad izneseno fokusirajući se na portret glumice kroz jednu od sporednih epizoda njenog života za vrijeme snimanja "Princa i plesačice" s Laurenceom Olivierom u Velikoj Britaniji kada je navodno imala kraću romansu s trećim asistentom redatelja Colinom Clarkeom.

Michelle Williams odlično je skinula mimiku i geste, pokrete i glumatanje miss Monroe, Kenneth Branagh je zaigran kao Lawrence Olivier dok se scenarij zapravo vrti oko doživljaja spomenutog mladića kojeg je odlično utjelovio Eddieja Redmayn. Sporedna ukazanja izvrsnih Emme Watson, Julie Ormond i Judy Dench doprinosi finoj redaljki jakih karaktera upregnutih u cilju razotkrivanja genija i fluida Marilyn Monroe.

U ZAKLON (Jeff Nichols)

Stiže oluja. Zgromit će sve živo. Treba graditi sklonište. To je plot obiteljske drame iz američkog provincijskog gradića u državi Ohio čiji je nositelj pater familias za kojeg nije jasno je li pomaknuo ili se vizija apokalipse odvija samo u njegovoj glavi. Ili možda ipak postoje realni znaci za njegove predosjećaje.Redatelj i scenarist Nichols pri razradi premise koja će zadovoljiti ljubitelje psiholoških drama u potpunosti se oslonio na iznimno zahvalnu pojavu glumca Michaela Shannona koji je na svojim plećima iznio dobar dio prikazanog poniranja u ludilo. Vrlo uvjerljivo. S naznakom, za gledatelje jakih živaca.

BIJES TITANA (Jonathan Liebesman)

Antička epika u holivudskim verzijama obično izgleda kao strmoglava vožnja lunaparkom prekrcanim specijalnim efektima. Predimenzioniranje vizualnim bez suvislog scenarija odlika je mnogih ekranizacija od "Aleksandra Velikog", "Troje", tako i prednika "Bijes titana". Rokanje eksplozijama, vitlanje mačevima, close upovima bisepsa, tricepsa, kvadricepsa i inih dokaza snage uvijek su pretpostavljali koliko toliko smislenim scenarijima poput onoga u "Gladijatoru" Ridleya Scotta.

Tako će u nastavku Perzej u ne osobito karizmatičnom tumačenju Sama Worthingtona opet krenuti junačiti u misiju spašavanja svog oca Zeusa (Liama Neesona) i cijelog čovječanstva boreći se protiv zlih antijunaka. Brže, više, jače jest u smislu poboljšanja efekata, međutim kada se dođe do stavke boljeg od prednika i generalno junačkih filmova, tu je odgovor niječan.

IGRE GLADI (Gary Ross)

Temeljem trilogije novela Suzanne Collins (The Hunger Games, Catching Fire i Mockingjay) redatelj Gary Ross (Seabiscuitt, Pleasentville) je u dramaturške osnove priče o preživljavanju mladih uhvaćenih unutar video wallova moderne big brother arene, dosta mudro ubacio ljubavne potke.

Prema svim naznakama mlada Katniss Everdeen bi trebala biti novom mladom heroinom generacije You Tube i Facebook tinejdžera koja eksploatira njihovu dob na jednaki način kako je to MTV radio tokom prošlog stoljeća. U mješancu Paklene naranče, Trkača, Truman Showa, Ed TV-a i Battle Royalea futurističke redateljske vizije sudaraju se s osnovnim ljudskim nagonima, za preživljavanjem i potrebom ostvarenja ljubavi, ako im emocionalna baza to dozvoli. U tu je svrhu poslužila magnetična i vrlo interesantna mlada glumica Jennifer Shrader Lawrence, zaslužna za onaj izdržljivi dio ovog dobro raspisanog, odlično snimljenog, ali predugačkog akcijskog melodramatiziranja.

SNJEGULJICA (Tarsem Singh)

"Jednom davno, davno, davno, živjela je prelijepa princeza kože bijele poput snijega, a kose tamne poput noći...", početak je fantastičnog klasika braće Grimm. Prilično je teško toliko puta citiranim i očekivanim pop kulturnim mjestima poput izgovaranja famozne 'Ogledalce, ogledalce...' udahnuti novo ruho ne bi li izgledalo ponavljanjem, ali kada kao adut imate fantastičnu Juliu Roberts u ulozi zle maćehe i vile tada je dobar dio problema rješen.

Uz atraktivne vizualizacije i dotjeranu kičastu scenografiju kao trademark redatelja Singha, nova je verzija priče o borbi Snjeguljice i sedam patuljaka protiv čarolija glavne negativke pretvorena u iznimno razigrano prearanžiranje filmske povijesti koje će biti jednako zanimljivo klincima kao i njihovoj pratnji. No, inovacija u Singhovoj verziji odnose se u opuštenom pristupu likovima s naglascima na groteskama te fizičkom geg humoru.