ZANIMLJIV SINOPSIS

Film "Everything Everywhere All at Once", kojeg su režirali Daniel Kwan i Daniel Scheinert, osvojio je sedam Oscara. Njegov sinopsis je naročito zanimljiv mlađim generacijama te se smatra da je i žiri za dodjelu Oscara postao više naklonjen njima.

Naime, film govori o Evelyn Wang (Michelle Yeoh), vlasnici perionice rublja u kojoj poreska uprava vrši reviziju. Njen život se preokrenuo kada joj je suprug Waymond (Ke Huy Quan) rekao da želi razvod. No, tu nije kraj problemima. Kćerka Joy (Stephanie Su) također želi napustiti porodicu zbog brojnih nesuglasica.

Dolazi do interesantnog preokreta. Evelyn je bačena u multiverzum u kojem se mora boriti protiv Jobu Tupaki, alfa verzije Joy. Istovremeno mora riješiti probleme koje kao majka ima s njom. Na kraju Evelyn prihvata svaku verziju sebe u multiverzumu i povlači svoju kćerku iz tame koju je Jobu stvorila.

Pored Yeoh, Khana i Su, uloge su ostvarili i Jamie Lee Curtis, James Hong, Tallie Medel, Jenny Slate, Sunita Mani... "Everything Everywhere All at Once" je bio favorit kritičara.

"Budući da nijedan drugi film iz ove kategorije nije 'zaradio' nominaciju za Oscara za režiju ili glumu, 'Everything Everywhere All at Once' ima veliku šansu za pobijedu zato što je nominovan u svim kategorijama. Naravno, nepredviđene situacije su uvijek moguće", naveo New York Times.

Osvojio je Oscare u kategorijama za najbolji film, najbolju glumicu (Michelle Yeoh), najboljeg sporednog glumca (Ke Huy Quan), najbolju sporednu glumicu (Jamie Lee Curtis), najboljeg režisera (Daniel Kwan i Daniel Schenert), najbolji scenarij i najbolju montažu.