NEMA NI REDITELJICA

Kritike na ovogodišnje nominacije za Oscar stižu sa svih strana. Rediteljica Chinonye Chukwu, koja je režirala film Till, kritizikovala je Oscar zbog “mizoginije prema crnim ženama”. Naime, njen biografski film Till, koji govori o životnoj priči Mamije Till-Mobley koja se borila za pravdu svoga sina Emmetta Tilla nakon što je linčovan 1955. godine, ove godine nije bio nominiran ni u jednoj kategoriji za Oscar.

“Živimo u svijetu i radimo u industrijama koje su tako agresivno predane održavanju ‘bjeline’ i održavanju mizoginije prema crnim ženama. Ipak, zauvijek sam zahvalna za najveću lekciju svog života, a to je da ću, bez obzira na sve izazove ili prepreke, uvijek imati moć njegovati vlastiti rast, a to je radost koja će i dalje biti jedan od mojih najvećih oblika otpora”, napisala je na Instagramu.

Uz svoju izjavu Chukwu je objavila fotografiju na kojoj se smiješi pored aktivistice za građanska prava Myrlije Evers-Williams, koju u filmu tumači glumica Jayme Lawson.

Kritike su uslijedile posebno zbog kategorije za najbolju glumicu. Mnogi su iznenađeni što je u toj kategoriji nominirana Andrea Riseborough za svoju ulogu u To Leslie. Uz nju nominirane su Cate Blanchett, Ana de Armas, Michelle Williams i Michelle Yeoh.

Oscaru zamjeraju što su iz te kategorije izostavljene Viola Davis koja glumi u The Woman Kingu te Daniella Deadwyler za ulogu u Tillu. Obje su bile nominirane na drugim dodjelama nagrada koje su prethodile Oscaru, dok Riseborough nije dobila istu pažnju kao one.

Uprkos tome što je Oscar izostavio Till iz svih mogućih kategorija, film je dobio pohvale Screen Actors Guild Awardsa, Critics Choice Awardsa i British Academy Film Awardsa. Danielle Deadwyler bila je nominirana za najbolju glumicu na BAFTA nagradama, a film je dobio i nagrade na dodjelama kao što su AAFCA, Black Film Critics Circle Awards i Gotham Awards.

Pristranost prema muškim rediteljima?

Oscar se ove godine suočio i s kritikama da je pristran prema muškim rediteljima. Naime, ove godine ni jedna žena nije nominirana u kategoriji najbolje rediteljice. Organizacija Women In Film (WIF) kritikovala je Akademiju jer je ove godine izostavila rediteljice.

“Još jednom su glasači Akademije pokazali da ne cijene glasove žena, isključivši nas iz nominacija za najboljeg reditelja. Oscar je više od zlatne statue, to je ubrzanje karijere koje može dovesti do nastavka rada i povećanja prihoda. Zbog toga će WIF nastaviti zagovarati da se uključe radovi talentiranih rediteljica kao što su Women Talking Sare Polley, The Woman King Gine Prince-Bythewood, She Said Marije Schrader, Till Chinonye Chukwu i Aftersun Charlotte Wells”, rekli su.