BIOGRAFSKI ROMAN

Objavljen je prvi trailer za novi film Christophera Nolana "Oppenheimer", koji dokumentira život i etički upitna priznanja fizičara J. Roberta Oppenheimera, koji je zaslužan za izum atomske bombe.

Oppenheimer je bio jedan od glavnih saradnika na "Projektu Manhattan", vladinom istraživanju usmjerenom na stvaranje nuklearnog oružja, koji se odvijao od 1942. do 1946. Osim toga, bio je i direktor laboratorija u Los Alamosu, gdje su se bombe fizički sastavljale.

Cillian Murphy glumi Oppenheimera, čime je prvi put dobio glavnu ulogu u jednom od Nolanovih filmova. Murphy je bio dio glumačke ekipe u Nolanovim filmovima, kao što su "Inception", "The Dark Knight" i "Dunkirk".

Glumačka ekipa uključuje i Florence Pugh kao Jean Tatlock, Emily Blunt kao Kitty Oppenheimer, Roberta Downeyja Jr. kao Lewisa Straussa, Matta Damona kao Leslieja Grovesa Jr, Garyja Oldmana kao Harryja S. Trumana, kao i Ramija Maleka, Kennetha Branagha, Bennyja Safdieja i mnoge druge.

Film se temelji na biografskom romanu "American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer", autora Kai Birda i Martina J. Sherwina, koji je 2006. osvojio Pulitzerovu nagradu. Osim adaptacije knjige za ekranizaciju, Nolan je i reditelj i producent filma.

"Oppenheimer" u kina stiže 21. jula 2023. godine.

Izvor: Coolstyle