VEČERAS 94. CERMONIJA

Ovogodišnja dodjela najprestižnijih i najglamuroznijih holivudskih nagrada održava se večeras, u noći s nedjelje na ponedjeljak u dvorani Kodak u Los Anđelesu, 94. po redu.

Očekuje se povratak u glamurozni Holivud, a ceremoniju dodjele najprestižnije nagrade voditi će Redžina Hol (Regina Hall), Ejmi Šumer (Amy Schumer) i Vanda Sajks (Wanda Sykes).

Zlatni kipić je san svih filmaša i najvažnije priznanje koje mogu dobiti za svoj rad. Bez obzira što je neki holivudski glumac s A liste, ali ako nema Oskar u svojoj vitrini ipak ga gledaju drugim očima. Oskar se originalno zvao Akademijina nagrada za zasluge (Academy Award of Merit), a današnje ime je zapravo nadimak i prvi put je upotrijebljeno 1939.. Niko ne zna tačan odgovor na pitanje kako je do toga došlo, ali je prema legendi za to zaslužna sekretarica Margaret Herik (Herrick), kasnije izvršna direktorica dodjele nagrada) koju je statua muškarca podsjećala na njenog ujaka Oskara.

Donosimo još neke zanimljivosti.

Najmlađa dobitnica ikad pripada glumici Tejtum Onil (Tatum O'Neal) koja je svoj kipić dobila za sporednu ulogu Edi Logins (Addie Loggins) u filmu "Mjesec od papira" iz 1973.. Onil je tada bila desetogodišnjakinja, a u filmu je glumila sa svojim tatom proslavljenim glumcem Rajanom Onilom (Ryan).

Legendarni kanadski glumac Kristofer Plamer (Christopher Plummer) preminuo je prošle godine u 92. godini života sa statusom najstarijeg dobitnika Oskara za ulogu u filmu "Početnici" iz 2011.. Kada je osvojio svoj zlatni kipić bio je vitalni 82-godišnjak.

Sve je započelo na privatnoj večeri za 270 zvanica 1929. godine, a prvi televizijski prijenos svečanosti dogodio se 1953. godine.

Legendarna holivudska glumica Meril Strip (Meryl Streep) titulu najbolje u generaciji zaslužila je s čak 21 nominacijom za Akademijinu nagradu. Prvi put je predložena za najbolju sporednu ulogu u filmu "Lovac na jelene" iz 1978., a posljednji put za najbolju ulogu u filmu "The Post". Osvojila je tri Oskara za uloge u filmovima "Kramer protiv Kramera" (1979.), "Sofijin izbor" (1982.) i "Čelična Lady" (2011.).

Američki velikan glume Džek Nikolson (Jack Nicholson) može se pohvaliti s dvanaest nominacija, a Oskara je osvojio tri puta za uloge u filmovima "Let iznad kukavičjeg gnijezda" (1976.), "Vrijeme nježnosti" (1984.) i "Bolje ne može" (1998.).

U povijesti Oskara samo su tri naslova s dvoznamenkastim brojem osvojenih Oskara. To su "Ben Hur" iz 1959., "Titanic" iz 1997. i "Gospodar prstenova: Povratak kralja" iz 2003., a posljednji je film osvojio sve kategorije u kojima je bio nominiran za nagrade. Svaki od njih dobio je 11 Akademijinih nagrada.

Novinari dnevnika LA Times uoči dodjele 1940. došli su u posjed popisa imena dobitnika i objavili ga prije same svečanosti. Ta blamaža nagnala je organizatore na oprez, pa do današnjeg dana čak niti voditelji svečanosti ne znaju čije će ime pročitati prije nego što otvore zapečaćenu omotnicu.

Američki filmaš Walt Disney - čovjek, a ne kompanija - je osvajač čak 26 zlatnih kipića (22 u takmičarskim kategorijama i četiri počasna), a za nagradu je nominiran čak 59 puta. Pothvat je tim veći jer je osnivač jedne do najslavnijih filmskih kompanija na svijetu preminuo 15. decembra 1966. u 66. godini života.

Dobitnici nagrada svoje zlatne kipiće nose kući i mogu ih držati gdje god žele. No, s njima ne mogu slobodno raspolagati, primjerice prodati ih. Nakon svečanosti dodjele potpisuju ugovor s Američkom filmskom akademijom da ih u slučaju prodaje oni i njihovi nasljednici moraju prvo ponuditi organizatoru i to po cijeni od jednog dolara. Ko ne potpiše, svoj kipić ne smije zadržati.

74. dodjela Akademijinih nagrada upisala se u povijest kao najduža. Trajala je četiri sata, dvadeset i tri minute i nešto sekundi, pa su organizatori nakon te 2002. uveli pravilo govora zahvale od 45 sekundi. Ko pretjera s vremenom i zahvalama, svoj govor ne stigne završiti, jer orkestar započinje sa svirkom.

Redatelj Alfred Hičkok (Hitchcock) i glumac Vilijam Holden (William) mogu se pohvaliti najkraćim govorima u povijesti Oskara. Sve su saželi u dvije riječi: "Hvala vam!" (Thank you).

Američka glumica Dženifer Lorens (Jennifer Lawrence) na crvenom tepihu 2013. zablistala je u večernjoj haljini "Dior Couturea" čija je vrijednost procijenjena na četiri miliona dolara. Ta cifra navedena je ugovoru o posudbi koji je Lorens potpisala. Proslavljena glumica te je godine osvojila svoj jedini Oskar za glavnu ulogu u nezaboravnoj romantičnoj komediji "I u dobru i u zlu".

Jedina dobitnica Oscara čija su oba roditelja također vlasnici zlatnih kipića je 76-godišnja američka glumica Lajza Mineli (Liza Minnelli). Nagrađena je za glavnu ulogu u filmu "Cabaret" iz 1972., njena majka Džudi Garland (Judy) dobila je Oskara za životno djelo 1939., a njen otac Vinsent Mineli (Vincente Minnelli) za režiju filma "Gigi" iz 1958.