Inspirativan dragulj

Američka novinska agencija "Associated Press" ocjenila je da film "Košnica" ili "Probudi se" kako je naslovljen za angloameričko tržište, u režiji Blerte Basholli, ima velike šanse da postane prvi kosovski film koji će biti nominovan za Oskara, prenosi Albanian post.

"Film na albanskom jeziku o ženi koja je pokrenula svoj posao poslije rata na Kosovu je inspirativan dragulj, ali Basholli nije mogla ni da sanja koliko će daleko stići. Ne samo da je postao prvi film u istoriji Sandens festivala koji je osvojio tri najbolje nagrade u svjetskoj bioskopskoj konkurenciji, već sada ima velike šanse da postane prvi kosovski nominovan za Oskara u kategoriji za najbolji strani film", navodi se u članku AP.

"Košnica" je o priča o Fahriji Hoti, ženi koja uprkos preprekama stvara novi život za sebe i druge žene iz Velike Kruše.

Bilo je potrebno skoro devet godina da se film realizuje i još dvije prije pojavljivanja na Sandens festivalu.

"Associated Press" piše da su Basholli i Yllka Gashi, koja igra glavnu ulogu u filmu "Košnica", bile tinejdžerke kada je na Kosovu izbio rat, ali da se "dobro sjećaju toga i teških godina koje su do njega dovele".

Konačna lista nominovanih za nagradu Oskar biće objavljena 8. februara.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post