ZADNJI AKCIJSKI JUNAK

Glumac Liam Neeson od 2008. godine snima "osvetničke" akcijske filmove, a uoči izlaska posljednjeg u nizu, najavio je da više neće birati takve uloge.

- Imat ću 69 godina u junu, pa mislim da nakon ovog filma više neću glumiti akcijske junake. Osim ako me ne želite gledati kako uz pomoć hodalice lovim zlikovce - rekao je slavni glumac najavljujući film "Zaštitnik", koji se od 21. januara prikazuje u kinima.

Od 2008. godine, kada je snimio akcijski hit "96 sati", u kojem je kao bivši tajni agent morao spasiti otetu kćerku, Neeson je postao najveća zvijezda "osvetničkih" filmova te je nanizao brojna slična djela: "Šetnja među grobovima", "Non-stop", "Noćna potjera"...

I "Zaštitnik" slijedi zakonitosti toga popularnog podžanra akcijskih filmova.

Neeson u njemu glumi penzionisanog marinca koji živi na granici između SAD-a i Meksika, a jednog dana nađe se usred sukoba članova narkokartela i meksičkih državljana koji bježe od njih.

Nakon što kriminalci ubiju jednu ženu, Neesonov junak Jim Henson odluči njenog sina Mauricija otpratiti do rodbine u Chicagu, bez obzira na sve opasnosti s kojima će se morati suočiti.

- Sviđa mi se taj lik. Isprva se čini da je zbog rata, gubitka supruge i ostalih nedaća postao bezosjećajan i da ga više nije briga za druge. No, kada je vidio dječaka koji je ostao bez majke, pronašao je dobrotu u sebi. Drago mi je da možemo pokazati kako nijedan čovjek nije otok - objasnio je Neeson zašto mu se svidjela uloga u "Zaštitniku".

A tu je bio i dodatni bonus.

- Nije loš ni osjećaj pred kamerama pretući upola mlađeg zlikovca – priznao je.

Film je režirao Robert Lorenz, a uz Neesona glume Katheryn Winnick i Teresa Ruiz te Jacob Perez u ulozi Mauricija.