Holivudski velikani

- Sretan rođendan, ćale... Ti si poklon ovom svijetu, svjetlost koja vodi i moja inspiracija. Volim te - napisao je Cameron Douglas, sin Michaela Douglasa i Kirkov unuk.

Legenda svjetske kinematografije, glumac Kirk Daglas, napunio je 103 godine. Tim povodom u porodičnoj kući Daglasovih održana je rođendanska zabava. Kakva je atmosfera, prikazao je Kirkov unuk, Kameron, koji je na Instagramu objavio nekoliko fotografija.
Naravno, u centru pažnje bio je slavljenik Kirk Daglas.
U svijetu filma je od 1942. godine
Rodio se kao Išur Danijelovič Demski. Porijeklom Rus, odrastao je u siromašnoj porodici. Nije imao idealne šanse, ali ih je borbom sam stvarao.
U glumu se mlad zaljubio. Vrijedno je pohađao časove koje je sam plaćao. Veliku pomoć na putu do uspjeha pružila mu je stipendija Američke akademije dramskih umjetnosti, koja je primijetila da je Kirku mjesto upravo na sceni.
Od 1946. i prve uloge u "Čudnovatoj ljubavi Marte Ivers" do 2004. i "Iluzije" stalo je toliko toga.
Ovo su samo neki naslovi iz njegove impresivne, duge karijere: "Utvrđenje Jerihona", "Pismo za tri žene", "Mladić s trubom", "Detektivska priča", "Loši i lepi", "Žudnja za životom", "Posljednji voz iz Gan Hila", "Ljubav ili novac", "Pad džinovske sjenke", "Obračun kod O. K. korala", "Holokaust", "Spartak", "Šampion", "Usamljeni su hrabri".
A kada pogledete te filmovi, vidite sva lica njegovog talenta. Nije tu u pitanju prolazna popularnost, riječ je o ozbiljnoj priči.
Oskarom je nagrađen tek u 80. godini
Kao Vinsent van Gog nagrađen je Zlatnim globusom, ali ga je Oskar i pored tri nominacije zaobilazio. Sve do 80. godine, kada je nagrađen počasnim Oskarom za doprinos filmskoj umjetnosti.
Neka druga značajna priznanja nisu mu izmicala, 1981. dobio je Predsjedničku medalju slobode, a 1985. francusku Legiju časti.
Kirk je život proveo u društvu lijepih žena, a dva puta se ženio. Prvi brak imao je s kolegicom Dajanom Dil (Diana Dill), koju je upoznao još u školi glume, a koju je 1943. godine odveo pred oltar.
S prvom suprugom, od koje se poslije osam godina braka razveo, dobio je dvojicu sinova, 1944. prvjenca Majkla Daglasa i 1947. Džoela Daglasa (Joel).
U drugi brak glumac je uplovio tri godine poslije razvoda s Dajanom. Veza s En Bajdens (Anne Buydens) zvanično je počela 1954. i traje do danas. Više od polovine svog života Kirk je proveo s njom i uz nju je ostario.
I s drugom ženom dobio je dvojicu sinova, Pitera (Peter) 1955. i Erika Daglasa (Eric) 1958. godine, koji je, nažalost, 2004. preminuo od posljedica konzumiranja narkotika.
Taj težak gubitak Kirk je zahvaljujući porodici prebrodio, naučio je živjeti s tim.