Los Angeles

U Microsoft Theatru u Los Angelesu sinoć je održana 71. dodjela nagrada Emmy, televizijskog ekvivalenta Oscarima.

Na ovoj svečanoj ceremoniji za glavne trofeje borile su se popularne serije "Game of Thrones", "When They See Us", "Fleabag" i "Chernobyl".
"Game of Thrones" je ušao u ove nominacije kao vodeća serija sa čak 32 nominacije, uključujući one za čak 9 glumaca. Upravo su oni osvojili najprestižniju nagradu za najbolju dramsku seriju četvrti put za redom, čime su se izjednačili po broju osvojenih Emmyja sa serijama "Mad Men", "West Wing", "Hill Street Blues" i "L.A. Law".
Cijela procedura dodjele slična je onoj s Oscarima, a ove godine, prvi put još od 2003. godine i Emmy nagrade ostale su bez voditelja. Čast otvaranja Emmyja dodijeljena je animiranom liku Homeru Simpsonu, a zatim i glumcu koji je pokušao spasiti cijelu situaciju. Anthony Anderson je završnu uvodnu riječ predao glumcu iz popularne serije "Breaking bad" Bryanu Cranstonu.
"Televizija nikad nije bila veća, nikad nije značila više i nikad nije bila ovako prokleto dobra", zaključio je glumac.
Dodjelu je obilježila i serija "Game of Thrones" koja, uprkos rekordnim nominacijama, nije ostvarila očekivani uspjeh. Ipak, dvije velike nagrade pripale su ovoj dramskoj seriji koja je među najnagrađivanijima u historiji nagrade Emmy. Glumac Peter Dinklage pobijedio je u kategoriji za najbolju sporednu mušku ulogu u dramskoj seriji, u kojoj je serija imala još dvije nominacije. Također, ova serija odnijela je glavnu i najiščekivaniju nagradu za najbolju dramsku seriju, gdje se cijela postava uz poznate zvukove uvodne špice ponosno popela na binu.
Serija "Fleabag" pomela je konkurenciju, a glumica Phoebe Waller-Bridge nije se prestajala čuditi nevjerovatnom uspjehu koji je serija ostvarila u kategoriji humoristične serije za najbolji scenarij, najbolju režiju, najbolju glavnu žensku ulogu i najbolju humorističnu seriju.
"Chernobyl", serija za kojom je poludio cijeli svijet, također je trijumfirala u najvažnijim kategorijama i to za najbolju režiju, najbolji scenarij za mini seriju ili televizijski film te za najbolju mini seriju. Emmy za najbolji televizijski film voditelj James Corden uručio je ekipi interaktivnog filma "Bandersnatch", dok su u kategoriji talk showa dominirali "Saturday Night Live" i "Pregled protekle sedmice s Johnom Oliverom", a nagradu za najbolji takmičarski show osvojio je "Ru'Pauls drag race".
Uz pjesmu Cyndi Lauper "Time after time", koju je izvela mlada pjevačica Halsey, odana je počast svim velikanima televizijske industrije koji su umrli prošle godine. Posebno emotivan trenutak bio je i kada su se glumci "Game of Thrones" pojavili na bini kako bi se oprostili od serije. Publika je najglasnije reagirala kada su svoj dio izgovarale glumice Emilia Clarke i Gwendoline Christie.
Kada su glumici Patriciji Arquette uručili nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu u mini seriji "The act", izrazila je zahvalnost što u pedesetima dobiva najbolje uloge te se osvrnula na gubitak sestre i istaknula kako treba raditi na tome da trans osobe ne budu progonjene. Jharrel Jerome osvojio je Emmy za najbolju glavnu mušku ulogu u seriji "When They See Us", što je bila njegova prva nominacija.
Prvi put nominirana glumica Michelle Williams pobijedila je u kategoriji najbolje glavne ženske uloge u mini seriji ili televizijskom filmu za ulogu u Fosse/Verdon. Ona se u svom govoru osvrnula na nejednakosti u plaćama.