BalkanFest 2022

U sali Kino Bistrica sinoć je održan sedmi po redu Multietnički festival tradicionalnih pjesama BALKANFEST, gdje su nastupili izvođači iz svih zajednica na Kosovu, kao i gosti skoro svih država u regionu.

"Ove godine je na festivalu učestvuju predstavnici kulture i tradicije iz svih država Balkana a program odgovara multietničkoj slici Republike Kosovo", rekla je na otvaranju voditeljica Sabina Dana.

Festival su nastupom otvorili članovi Kulturno-umjetničkog druđtva "Podgorski Biseri" iz Prizrena, da bi se kasnije predstavili i drugi izvođači, koji su zvucima tradicionalne muzike prenijeli emocije i na publiku u sali.

Direktor Udruženja za kulturu "Plejada", Hermil Memiši zahvalio se svima koji su pomogli ovaj festival a posebno izvođačima, koji su, kako je rekao, oduševili publiku svojim izvanrednim nastupima.

Zamjenica premijera Emilija Redžepi se zahvalila svima "na jedno divno prizrensko veče".

"Hvala i svima koji su došli iz susjednih zemalja, da u duhu zajedničke kulture, tradicionalnih pjesama i raznolikosti uživamo u vašim nastupima", rekla je Redžepi, a posebnu zahvalnost je odala organizatoru Festivala koji su, kako je rekla, priredili jedan divan osjećaj i što promovišu Prizren kao grad gdje se poštuju i uvažavaju svi narodi iz regiona.

Festval "BalkanFest" su finansijski podržali Ministarstvo kulture, Ured predsjednika Republike Kosovo, Kancelarijae za pitanja zajednice pri Uredu premijera Kosova i Direktorijat kulture Opštine Prizren.