Sjeverna Makedonija

U izadanju Udruženja "Divan" iz štampe izašao novi roman "Na pola puta" renomiranog bošnjačkog i makedonskog autora Alije Avdovića, čije je ovo peto izdanje.

"Ovaj roman prati ritam srca koji ljubavlju pulsira, gdje su ljubav i pravda hrabro povezane, gdje nadi udahnjuju duh, gdje nam autor autobiografski toplo i iskreno priča tu svoju priču, o životu nekada davnom u Sandžaku, prošlom i sadašnjem u selu Orizaru. U ovom romanu svako od likova, svako od njih nosi svoju sudbinu kao breme života koje se prosipa u vremenu dalekom, prošlom i ovom sadašnjem", kaže u svojoj recenziji Amina Porović.

Urednik ovog izdanja je prof. dr Zećir Ramčilović.

"Roman je stvaran i izaziva velike i pomješane emocije u kome se prepliću sudbine Bošnjaka Sandžaka, Makedonije, dijaspore... Centar dešavanja je veleško selo Gornje Orizare, gdje osim emocija, ljubavi, pravde, hrabrosti, odmazde..., osim lirskog u romanu isti predstavlja i značajan doprinos za istoiju bošnjačkog naroda u Makedoniji što je isto tako važno za mlađe i generacije koje dolaze", izjavio je ovom prilikom prof. Ramčilović.

Autor Alija Avdović vidno sretan zbog novog romana kaže da ga je inspirisala sudbina Bošnjaka i njihov dug put do Turske.

"Inspirisala me je naša sudbina koja zaslužuje da se ovjekovječi, da se nezaboravi jedan egzodus Bošnjaka pedesetih godina prošlog vijeka sa prostora Sandžaka koji su iz više razloga morali da napuste svoja vjekovna ognjišta. Tada je to bio dug put do Turske. Kao i obično do cilja nikada ne stižu svi, mnogi su ostali, neki su ostali na putu prema Turskoj. Mi smo mi ostali ovdje u Makedoniji, negdje na pola puta kako sam i naslovio roman", kaže autor. 

Udruženje Divan je jedno od onih koje pored drugih opšte korisnih aktivnosti, ima bošnjački predznak. Divan nastavlja sa podrškom, promocijom i afirmacijom bošnjačkih pisaca iz Makedonije. 

Ovaj roman, kao i mnogi drugi podržan je i od Ministarstva kulture Sjeverne Makedonije što je još jedna potvrda i o kvalitetu ovog izdanja.