U subotu je u hamamu Gazi Mehmed-paše u Prizrenu svečano otvorena izložba stripova i karikature svjetskih i domaćih autora. Svečanosti su pored mnogobrojnih ljubitelja ove umjetnosti i zvaničnika iz prizrenske opštine prisustvovali i  popularni crtači stripova.

Na izloženim crtežima se mogu vidjeti popularni kikovi iz stripova uz koje su odrastale mnoge generacije, poput Zagora, Komandanta Marka, Bleka, Dilan Doga, Mister Noa...

Stariji sugrađani su sa setom posmatrali izložbu te izlaganje samih crtača stripova i karikatura te se prisjećali svog djetinjstva i mladosti.

Gani Sunduri, predsjednik Udruženja stripa i karikature Kosova i domaćin i organizator festivala kaže da se Međunarodni festival stripa i karikature u organizaciji Udruženja Kosovskih crtača stripova i karikature održava već sedmu godinu za redom.

“Imamo mnogo gostiju iz Italije, Japana, Rumunije, Švicarske, Albanije, Kosova... Čast nam je da ugostimo i jednog od najvećih i najpopularnijih svjetskih crtača stripova iz Italije, autor Zagora, Maura Laurentija. On nam je preneo da se u Italijanskim medijima svake godine uveliko priča o ovom festivalu i izložbi, tako da kako godine prolaze postajemo poznati i popularni kao odlični domaćini u svijetu stripa i karikature. Eto ako uspijemo tokom godina dostignuti bar djelić slave našeg popularnog Dokufesta,naš grad će biti još poznatiji i popularniji u svijetu po svojim kulturnomim dješavanjima. Mislim da ćemo sljedeće godine imati daleko više gostiju iz čitavog svijeta”, rekao je organizator izložbe Gani Sunduri.

Potpredsjednik opštine Prizren Ruzhdi Rexha pohvalio je Udruženja stripa i karikature Kosova za uspješno organizovanu izložbu.

 

Qazim Tmava, moderator izložbe se karikaturom bavi više od dvadeset godina i to mu više hobi nego profesija.

 

“Mogu slobodno reći da je ova večerašnja izložba jedna od najboljih izložbi urađenih u posljednje vrijeme ne samo na Kosovu već i na čitavom Balkanu. Ovdje imamo vrhunske i svjetski poznate crtače stripova, u pitanju su jake kuće u svijetskim razmerama. Među nama i autor čuvenog strip-junaka Zagora te-neja, Mauro Laurenti koji nam dolazi iz Rima te je svakako velika čast svima nama da ugostimo tako značajnu ličnost. Što se tiče karikature na Kosovu ona je ovdje dosta popularna i razvijena, nažalost, nemamo finansija za razvoj ove djelatnosti i većina onih koji se i profesionalno bave karikaturom radi neki dodatni posao. Bolje da u dnevnoj štampi imamo bar po jedan članak sa ilustracijom ili karikaturom nego pet tekstualnih članaka.

Mauro Laurenti autor koji je osmislio lik Zagora se karikaturom i crtanjem stripova bavi 30-tak godina.

“Prvi put sam u Prizrenu i osjećam se fenomenalno jer su svi fini i gostoprimljivi. Gledajući radove mojih kolega zadovoljan sam vrhunskom tehnikom crtanja i prezentacijom njihovih radova. Što se tiče popularnog strip-junaka Zagora treba reći da trenutno u Evropi ima od pet do deset crtača tog lika, ali sam ja prvi osmislio taj lik i moji su stripovi najčitaniji u svijetu”.

Inače Laurenti je veliki poznavalac i ljubitelj fudbala te kaže da navija za Romu i, kako ističe, već je vrijeme da Roma bude šampion Italije na čelu sa fenomenalnim Frančeskom Totijem.

Vane Trajkov, direktor strip-centra u Velesu u Makedoniji kaže da je po treći put što učesnik na ovom izuzetnom kulturnom događaju i kao direktor Strip-centra Makedonije i kao prezenter Makedonske strip-scene.

“Sredinom ovog mjeseca, Međunarodni festival stripa Salon-strip Veles 2011. će se održati po deveti put i svake godine imamo puno gostiju iz raznih zemalja svijeta. U prve tri godine organizirali ovaj festival na kome su nam gosti bili crtači stripova i karikaturisti iz država bivše Jugoslavije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Srbije, a od prije nekoliko godina imamo goste iz Bugarske, Grčke, Japana, Albanije, Kosova, Švicarske... Što se vaše izložbe tiče ja sam prezadovoljan vašim gostoprimstvom i samim zanimanjem Prizrenaca i Kosovara za izložbu i trebam reći da mi već nekoliko godina veoma uspješno sarađujemo sa kolegama sa Kosova, razmjenjujemo stripove, iskustva u organizaciji i svim sferama kulture stripa”, ističe Trajkov i dodaje da se ove godine se Makedonski strip-centar na izlozbi predstavio sa deset multietničkih stripova koji su radili specijalno za ovu priliku.

"Radili smo u Velesu sa Makedoncima, Albancima i Romima, kako sa Kosova tako i iz Makedonije. U tim stripovima preovladava tema o problemima sa kojima se suočavaju ove zajednice u ova vremena teške ekonomske krize i tranzicije” izjavio je Vane Trajkov.

Ova izuzetno zanimljiva izložba traje od 8. do 13. oktobra u Hamamu. Stariji sugrađani će se svakako posjetom izložbi prisjetiti  svog djetinjstva i mladosti jer smo svi mi odrastali uz popularne strip-junake Zagora, komandanta Marka, Bleka...


Vinetu Ganić