Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra ovogodišnjeg 51. internacionalnog teatarskog festivala MESS uručen je sinoć u Narodnom pozorištu Sarajevo predstavnicima Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) iz Beograda.

Nagradu je direktoru JDP-a Branku Cvejiću uručio direktor MESS-a Dino Mustafić, naglašavajući da je riječ o teatru koji je svojim predstavama obilježio istoriju Festivala MESS.

"Neću nabrajati brojne nagrade i priznanja koja je dobio ovaj teatar, kao i njegovi glumci, pisci, reditelji, scenografi i mnogi drugi. Još jedan razlog na koji sam ponosan je što je riječ o teatru koji je prvi uspostavio pokidane veze između zemalja bivše Jugoslavije, ne samo Sarajeva, već i Zagreba, Ljubljane i drugih teatarskih centara u bivšoj Jugoslaviji. Ja sam im na toj hrabrosti zahvalan", kazao je Mustafić.

On je također kazao da je ponosan što je MESS ugostio predstavu JDP-a "Bure baruta" još prije nego što su uspostavljeni diplomatski odnosi između dvije zemlje.

Branko Cvejić je istaknuo da Zlatni lovorov vijenac za ovaj teatar i jeste i nije nagrada.

"Nije nagrada jer nije osvojena na nekom takmičenju, ali ujedno mislim da je ovo više od nagrade, jer je to takmičenje sa samim sobom u nečemu što traje više od 50 godina", kazao je on.

Glumica Mirjana Karanović navodi da je Sarajevo njen drugi grad u koji dolazi da bi napunila svoju umjetničku i životnu energiju.

"Ova nagrada mi je tačka u tom nizu koji skupljam kada je Sarajevo u pitanju", istaknula je Karanović.

Među predstavnicima JDP-a koji su prisustvovali uručenju nagrade bili su i umjetnički direktor tog teatra Gorčin Stojanović i glumica Branka Petrić.

Sarajevo-x