Pod motom "Prijateljstvo.Zauvjek" privodi se kraju treći međunarodni festival filma u Prištini PriFilmFest.

Ovogodišnji PriFilmFest otvoren je filmom "Falja e gjakut“ ili Krvni oproštaj, američko-albanske koprodukcije, a od 24. septembra do 1. oktobra, koliko traje festival, prikazuju su filmovi iz različitih država regiona i sveta, počevši od Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Makedonije, te onda Francuske, Belgije, Danske Češke, Poljske, Rumunije, Irana i dr.

Direktorica PrifFilmFest-a, Vjosa Brisha, u razgovoru za RSE kaže da ovaj festival daje pozitivnu sliku o Prištini i Kosovu, te da se, pored upoznavanja Kosovara sa svetskom kinematografijom, stranim gostima koji su deo festivala daje prilika da se bolje upoznaju i sa kosovskim umetnicima.

"Imali smo više od 100 gostiju iz različitih država sveta, družili se i doneli svoje filmove, a mi smo na taj način otvorili oči našoj publici o tome šta se dešava u svetu“, kaže Berisha.
Ono što je bilo karakteristično na ovogodišnjem PriFilmFest-u bilo je učešće i srpske kinematografije. Prikazan je film 'Tamo i ovde' Darka Lungulova, kao i 'Cinema Komunisto' Mile Turajlić, a PriFilmFest je ugostio i srpsku glumicu Mirjanu Karanović iz filma 'Tamo i ovde'.

Direktorica festivala, Berisha, ne vidi razloge zašto bi se politika mešala sa kulturom.

"Smatram da je razvoj kulture koja relaksira odnose između dve zemlje dobar način kako da upoznamo i razumemo bolje jedne druge. Učešće glumice Mirjane Karanović je veoma dobro dočekano od strane svih glumaca i gostiju. Mislim da je vreme da ponovo počnemo da razvijamo kulturne odnose, a verujem da će to kasnije dati dobre rezultate“, kazala je ona.

Glumica Mirjana Karanović tokom debate u centru Prištine, održanoj na srpskom jeziku, kazala je da nema nema vremena da čeka da se odnosi Kosova i Srbije srede, i stoga je posvećena pozitivnim stvarima.

"Ja svoj život neću da ispustim zato da bih sačekala neko bolje vreme. Ja ne mogu, ja ću da ostarim, ja ću da umrem. Zato hoću da radim pozitivne stvari, zato sam došla ovde. Ako ja čekam da se cela politička situacija između Srbije i Kosova reši, mi ćemo izgubiti vreme. Ovo su male stvari, ovo su zrnca, ali bez zrnaca jednog dana nema ni velike promene“, kazala je ona.

Festival će rasti

Da kultura i umetnost ruše barijere, mišljenja su i sami posetioci PriFilmFest-a. Nakon prikazivanja bosanskog filma 'Belvedere', reditelja Ahmeda Imamovića, razgovarali smo sa Lindom Shala, kosovskom preduzetnicom.

"Godine 1998. bila sam u Sarajevu i prisustvala Sarajevo Film Festivalu i od tad sam postala prijatelj ovog festivala, ali negde u duši sam poželela da to imamo i u Prištini. Mislim da je PriFilmFest ta neka moja ostvarena želja. Ovo je treća godina, Festival raste, njima je potrebno vreme, ali i podrška. Ovo je dobra prilika za umetnike, filmske stvaraoce, kao i za nas na Kosovu koji smo ograničeni da putujemo. Ovo je dobra prilika da dovedemo region i Evropu na Kosovo, jer zbog viza, mi živimo u izolaciji, i u malom getu“, kazala je ona.

Međunarodni festival filma takođe je organizovao dvodnevni Forum, koji je za cilj imao da okupi producente i režisere država u regiji radi buduće saradnje i koprodukcije.

Predsednik ovogodišnjeg filmskog žirija je Gedeon Burkhard, ko je inače zajedno sa Bradd Pittom glumio u jednom od najuspešnijih filmova Quentina Tarantina, 'Inglourious Basterds'.

Tokom razgovora za Radio Slobodna Evropa, Burkhard je preneo svoje utiske o boravku u Prištini i PriFilmFest-u.

"Osećam se odlično. Fantastično sam se proveo. Ono što sam video jeste jedna velika, jaka grupa ljudi koja, uprokos politici, razmenjuje mnogo toga. Volim energiju, grad, ljude. Upoznao sam se sa mnogim filmskim stvaraocima, svako se trudi da nešto dobro stvori. Pored festivala, gledao sam brojne filmove po kućama mladih reditelja, i zaista sam oduševljen kvalitetom njihovog rada. Što se festivala tiče, jako mi se sviđa, ovo je njihova treća godina, a organizacija je tako dobra, ali iza svega toga stoji jaka zajednica. Mislim da će festival postajati sve veći. Čast mi je što sam deo ovoga i što su me pozvali da učestvujem u njemu“, kazao je Burkhard.

Organizatori PriFilmFest-a i pored mnogih finansijski izazova nadaju se da će ovaj festival uspeti da se održava i u budućnosti.

Radio Slobodna Evropa