Gosti iz inostranstva visoko ocjenjuju DOKUFEST – Međunarodni festival dokumentarnog i kratkometražnog filma koji se po 10-ti put održava u Prizrenu. Prvu press konfernciju održali su Mohsen Makhmalbaf, režiser iz Irana i Mirko Iliž, amerikanac bosanskog porijekla.

 

Mohsen Makhmalbaf, režiser iz Irana koji zbog poznate situacije u ovoj bliskoistočnoj zemlji, živi u egzilu i kome su i  supruga i dvije ćerke režiseri - govorio je o svojim filmovima koji ce biti priakzani na DOKUFEST-u. Upoređujući svoju zemlju odakle je morao da pobjegne, kako je kazao,  i Kosovo zajedničko im je što imaju veliki broj mladih, nezaposlenih ali i perspektivnih ljudi.

“Sinoć kad sam izišao u grad video sam da imate veliki broj mladih a atmosfera je bila veoma mladalačka. Rekli su mi da oko 60 odsto populacije na Kosovu su mladi ljudi. I u mom rodnom Iranu čak 50 miliona su mlađi od 30 godina. To treba da bude velika prijednost a ne mana. Kinematografija treba upravo da se bavi ovim pitanjima, dakle pitanjima i problemima mladih. Pošto putujem mnogo po svijetu, kada sam juče stigao na aerodromu u Prištini mladi su mi bili mnogo ljepsi nego aerodrom. Vaša vlada, dakle, treba  puno da uči od vaših  mladih”.

“Imate dosta talentovanih mladih i ako im ne omogućite da napreduju odlučiće se da emigriraju. Upoznao sam sinoć četvoro mladih i o svemu ovome razgovarao sa njima”.

 

Mirko Ilić, rodom iz Bijeljine u BiH, emigrirao i od 1986. živi u SAD, predstavio je svoju najnoviju knjigu “ Dizajn neslaganja”. U njoj je predstavio najnovja svjetska dostignuća iz obalsti grafičkog dizajna u kojem su umjetnici izrazili revolt kroz umjetnost.

Ilić je rekao da je u Prizren došao na  poziv Vetona Nurkolarija, umjetnickog direktora DOKUFEST-a, sa željom “da  kosovskim umjetnicima pojasni drugačiji pristup za dizajn“.

Na novinarsko pitanje da li DOKUFEST može podići imidž Kosova pošto gospodin Makhmalbaf dolazi iz Irana a Ilić iz Bosne, dakle iz trusnih područja, oni su odgovorili:

“ Znam puno zemalja koje su uložile mnoge milione za logo i u kampanje za mlade, ali nikada to nije funkcionisalo. Vlada mora uvijek da radi na poboljšanju imidža i stanja u svojoij zemlji. To se radi naročito putem festivala poput DOKUFEST-a.  Ja sam mogao da odem u Pariz ili London ali sam u Prziren došao i to prvi put zbog ovog festivala. Zato je odlučujuća dobra propaganda”, naglasio je Ilić.

“ Ja  sam putovao u Indiju i gledao film jednog loikalnog autora. Međutim, nisam stekao jasnu predstavu kao ovdje. Zato treba raditi što više filmova koji će perdstaviti ovdašnje ljude i stanovnike Kosova u celini na jedan prihvatljiv i filmski način. To će doprinjeti boljem imidžu Kosova” kazo je Mohsen Makhmalbaf, rešiser iz Irana kome će biti prikazana retrospektiva filmova.