Ministar kulture, omladine i sporta Kosova Memli Krasniqi najavio je juče da je ministarstvo na čijem je čelu ustanovilo ove godine nagradu Bekim Fehmiu u znak sjećanja na tog velikog glumca.


Sa godišnjeg pomena čuvenom glumcu u Prištini Krasniqi je povodom godišnjice Fehmiuove smrti stavio cvijeće pred njegovu sliku izloženu ispred Nacionalnog pozorišta u Prištini i upisao se u knjigu sjećanja, koja je otvorena u holu pozorišta.

"Na prvu godišnjicu gubitka velikog glumca Bekima Fehmiua svi se podsećamo njegovog djela, jedne izuzetno uspješne karijere koja je svakog od nas činila i čini ponosnim. On je predstavljao vrijednosti kosovske filmske umjetnosti ne samo u bivšoj Jugoslaviji, već i širom svijeta", kazao je Krasniqi.

Fehmiu je na današnji dan prošle godine tragično izgubio život u svom stanu u beogradskom naselju Zvezdara, u kome je stanovao sa suprugom, takođe glumicom, Brankom Petrić, sa kojom ima dva sina - Hedona i Uliksa.

Proslavljeni glumac rođen je 1936. godine u Sarajevu, studirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Mate Miloševića, a vrhunac karijere je dostigao tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka, kada je glumio u filmovima širom Evrope i SAD.

Jedno od najupečatljivijih glumačkih ostvarenja imao je u filmu Aleksandra Petrovića "Skupljači perja", koji je 1967. godine nagrađen Zlatnom palmom na festivalu u Kanu, a godinu posle toga nominovan i za nagradu Američke filmske akademije.

Fehmiu je, pored Jugoslavije, glumio i u drugim evropskim državama, posebno Italiji. Takođe je imao i dugogodišnji ugovor sa italijanskim režiserom Dinom de Laurentisom, a sarađivao je i sa Johnonom Hustonom, Avom Gardner, Dirrom Bogartom i Charles Aznavourom.

Proslavljeni glumac 1987. godine demonstrativno napušta predstavu "Madam Kolontajn" u Beogradu i javno se oprašta sa umjetničkom djelatnošću u bivšoj Jugoslaviji, navodeći da je taj potez izazvan "antialbanskom propagandom i širenjem mržnje prema albanskom narodu".

Poslednji film koji je snimio bio je “Džingis Kan” u režiji Kena Anekina 1992. godine.

U aprilu 2001. godine je u izdanju Samizdata B92 objavio knjigu uspomena "Blistavo i strašno", koja je doživjela nekoliko srpskih izdanja, a pre nekoliko sedmica se pojavila i na albanskom jeziku