Kosovski zvaničnici zabrinuti su što i poslije 11 godina, arheološki i etnološki eksponati za koje kažu da pripadaju Kosovu nisu vraćeni iz Srbije.

Zvaničnici se ipak nadaju da će tokom dijaloga između dvije strane koji se vodi pod okriljem Evropske unije na dnevni red doći i pitanje vraćanja ovih eksponata.

Stotine historijskih eksponata, koji su krajem devedesetih u okviru jedne izložbe uzeti u Beograd, nikada više nisu bili vraćeni u Prištinu.

Arheolozi tvrde da ovi eksponati predstavljaju kulturno nasluheđe Kosova i da je veoma važno da se oni vrate tamo gdhe pripadaju.

Arheolog i nekada direktor Instituta za zaštitu spomenika i regionalnog muzeja u Prištini Haxhi Mehmetaj kaže da se na arheološke eksponate zadržane u Beogradu može primeniti i međunarodno pravo prema kojem oni trebaju biti čuvani na mjestu na kojem su nađeni.

"Radi se o arheološkom blagu koji pripada periodu od sedmog do 12 vijeka. Ono je predviđeno kao stalna postavka Muzeja Kosova. Anahrono je da ono bude držano u Beogradu na mjestu koje se naziva muzejom Prištine, kada znamo da je Priština na Kosovu i da prema međunarodnim konvencijama ovakvi eksponati trebaju da se čuvaju na mjestu porijekla", kaže Mehmetaj.

Uprkos zahtjevima kosovske strane za vraćanje arheoloških eksponata, oni se i dalje čuvaju u Beogradu.

Ministar kulture Kosova Memli Krasniqi kaže da do sada nije bilo volje od strane srpskih zvaničnika za pomak na ovom planu.

"Realno je da oni budu vraćeni. U Srbiji se drže na potpuno neosnovan način. Radi se o eksponatima koji pripadaju Kosovu i kulturna su zaostavština Kosova i svih njegovih građana. Oni trebaju biti na Kosovu i trebaju biti izloženi ovdje", kaže on.

Krasnići je dodao da kosovska strana očekuje da ovo pitanje bude predmet razgovora u Briselu između predstavnika Prištine i Beograda.

"U okviru okvira pitanja o kojima treba po našem mišljenju razgovarati, koji smo kao vlada predali baronici Ashton, jedno od pitanja odnosi se i na vraćanje arheoloških eksponata. Sada zavisi od naših evropskih partnera koji olakšavaju ovaj tehnički dijalog, da se ovo pitanje uvrsti kao tema na jednom od narednih sastanaka tokom ove godine", objasnio je on.

Od završetka rata, na Kosovo je vraćen samo jedan arheološki eksponat "Boginja na tronu", koji je u Prištinu nakon posjete Beogradu trijumfalno vratio tadašnji šef UNMIK-a Mihal Steiner.