Pod znakom Elizabeth Taylor u svjetskoj kinematografiji je prošla jedna cijela epoha. Ona je bila idealna zvijezda svim svojim bićem i tijelom do nokata: ljepotica nad ljepoticama, žena burnog, nepredvidivog karaktera, čije strasti su tekle poput nabujalih potoka nakon topljenja snijegova Kilimandžara, obožavateljka modnih noviteta i dragocjenosti, ali prije svega i iznad svega velika glumica nesravnjivog dara, sunčanog šarma i blistavog glumačkog umijeća.

Na vijest o njenoj smrti Frederic Mitterrand, ministar kulture Francuske, koji je lično poznavao veliku umetnicu, je za domaći tv kanal izjavio : "Znamenita glumica Elizabeth Tejlor je bila poslednja zvijezda romantičnog filma Holivuda, ali istovremeno blagorodna žena koja je bila u stanju da genijalno poistovjeti film sa svojim ličnim životom u svakoj sekundi svog postojanja, skromna i lijepo vaspitana Engleskinja.

Njen romantični život, kašnjenja na snimanja, kaprici, udaje, - sve je to očaravalo publiku koja ju je obožavala. Ali očaravanja ne bi bilo bez osjećajnosti, izuzetnog talenta, i retko blagorodnog, bogatog, ogromnom energijom prepunjenog temperamenta, velike urođene snage i usijanih protivurečnosti njene prirode", rekao je  ministar kulture Francuske dodavši da je slava božanstvene Liz nastajala u ono vrijeme kad je holivudski film stvaran na osnovu scenarija  visokog kvaliteta.
 
"U tom smislu, ona je olicitvorila junakinju Tennessee Williamsa", nastavio je Frederic Mitterrand, "posebno u filmovima u kojima je igrala sa Richardom Bartonom, pa se tako stvarao utisak da su film i život poistovećeni, što je davalo mogućnost publici da donese i pogrešne ocjeni o glumici".
 
Ova omiljena glumica velikog dramskog pisca Tennessee Williamsa je postavila najviše estetske standarde ljepote i artističkog majstorstva. Nju smatraju ekspanzivnom Amerikankom, ali je ona bila skromna i lijepo vaspitana Engleskinja, rođena u Londonu gdje je provjela djetinjstvo, odakle je u SAD prešla sa porodicom ubrzo nakon početka Drugog svjetskog rata.
 
Snimila je više od 6o filmova od kojih su se tri večno nastanila u antologiji kinoteke: "Kleopatra", "Mačka na usijanom limenom krovu", i "Ko se boji Virginie Woolf “?
 
Lični život velike glumice davao je povoda da stalno bude u centru pažnje svetskih medija : dovoljno je reći da se osam puta udavala. Pri tome je stalno ponavljala da je cijelog života voljela samo dva čoveka : Michaela  Todda i Richarda Bartona.
 
Njeni zdravstveni problemi počeli su još 1990.-ih godina : često se liječila od onkoloških  bolova, a posle smrti svog bliskog prijatelja Michaela Jacksona operisano joj je srce. Kad je prije dvadeset godina prestala da snima filmove, aktivno se uključila u kampanju borbe protiv AIDS-a.