Nakon kraćih pregovora sa upravom Zavičajnog Društvo „IZVOR“ Plava i Gusinja iz Slovenije, uslijedio je još jedan poziv za nastupanje BOKUD-a „Đerdan“ na 19-ti tradicionalni kulturno-zabavni susret društva "IZVOR" iz Kranja a koji će se održati u petak; 24. Decembra 2010 godine, u sportskoj sali Kulturnog Centra "Domžale" sa početkom od 19 časova.

Iljhan Hadžić, jedan od čelnika uprave BOKUD-a „Đerdan“ je ovim povodom istakao:
“Dogovori su trajali par mjeseci, a glavni posrednik u njima je g-đica Hajrija Kojić iz Vitomirice koja je neposredno stupila u kontakt sa rukovodstvom Udruženja „IZVOR“ i uspješno posredovala, na čemu joj se ovom prilikom u svoje ii me članstva BOKUD-a „Đerdan“ najiskrenije zahvaljujem na iskreno uloženom trudu. Eto, krećemo u srijedu u 14 časova od Doma Kultire u Vitomirici”, kaže za info-ks.net g-din Hadžić.

No za ovu mladež punu entuzijazma nakon zvaničnog poziva uslijedilo je regulisanje neophodnih dokumenata, među njima najbitnije i najpotrebnije regulisanje su Schengen vize koja košta 35 €, kao i tranzitna viza za Hrvatsku koja iznosi 36 €, plus zdravstveno osiguranje za sve pojedinačno.

No, velika želja i volja mladih članova ovog KUD-a ni ovaj put nije ih zaustavila, a tamošnja publika će imat prilike uživati u lijepim melosima igre i pjesme kojom će im se predstaviti mladi članovi pećkog BOKUD-a „Đerdan“.