U okviru manifestacije "Dani narodne kulture Kuksjana" koja se od 30. do 31. oktobra uz podršku međunarodnih i domaćih organizacija održava u Kuksu na sjeveru Albanije, organizovan je koncert sa igrama, pjesmama i običajima iz albanskog dijela Gore.

Bio je to melem na duši za više stotina prisutnih u “Palati kulture” u ovom gradu. Mnogima su potekle i suze što su doživjeli “demokratiju i momenat da mogu i da zapjevaju i prikažu svoju tradiciju” poslije višedecenijskog vakuuma.

Izvorne igre, djevojke iz Borja obućene u prelijepoj djevojačkoj i svečanoj nošnji udatih žena, devojčice koje su prikazele dio svakodnevnih igrica, kalačojna muškaraca odevenih u koparane i pjesme sa harmonikom nikoga nisu ostavile ravnodušnim.

{gallery}galerije/kuks{/gallery} 
 
Poseban pečat dala su dvojica muzičara iz Restelice (Nailj i Hasan) koji su  izveli nekoliko pjesama davši do znanja da je to jedan narod, nesretnim okolnostima i političkim razlozima podjeljen.
 
I iz Dragaša došla je poveća grupa iz bošnjačke kolicije VAKAT. Naravno svoj pečat, bez kojeg se ništa ovo ne bi održalo ni u narednih nekolikio decenija dao je, ko bi drugi nego, Nazif Dokle, nas bard i neumorni kulturni poslanik. Autor 15-ak knjiga i čovjek koji ja najzaslužniji što se vjekovno narodno blago ovoga kraja sačuvalo uprkos svemu što im se dešavalo.