Tragični kraj jednog od najznačajnijih glumaca sa ovih prostora izazvao je pravi šok i nevjericu među njegovim kolegama, uz osjećanje nenadoknadivog gubitka.

Bez obzira što se posljednjih godina potpuno povukao iz umjetničkog i javnog života, u znak protesta zbog onoga u šta se Srbija pretvarala u nacionalističkom zanosu, Bekima Fehmiua i dalje dobro pamte svi oni koji su imali prilike da rade u njegovom okruženju. Među njima je i dramaturg Jovan Ćirilov.

"Bekim Fehmiu je nesumnjivo jedan od najznačajnijih i najboljih glumaca koji je rođen u našoj sredini, koji je dokazao svoje vrednosti i na internacionalnoj sceni i koji se pošteno odnosio u nacionalnom pitanju, to sigurno njemu nije bilo lako," kaže Ćirilov.

Bekim Fehmiu je ostvario nezaboravne uloge u u filmovima "Specijalno vaspitanje" i "Partizanska eskadrila", ali najveću slavu u zemlji i inostranstvu stekao je glumeći "Belog Boru" u "Skupljačima perja. Na listi njegovih bioskopskih i televizijskih uloga nalazi se više od 40 naslova.

Često je igrao u evropskim produkcijama, naročito u Italiji, a oprobao se i u američkoj kinematogafiji, na šta podseća filmski kritičar Dinko Tucaković.

"Život u koji je on verovao se, kao i sa nama ostalima, poigrao i sa njim, on je to na jedinstveno dramatičan način shvatio. Praktično se isključio poslednjih dvadesetak godina iz oficijalnih tokova, nestao, izabrao ćutanje kao izlaz. Tako Bekima nema, ali Bekima nije bilo ni u javnosti da nastavi da živi kroz svoju umetnost i kao svaki veliki umetnik, on nije otišao - on je samo nestao sa životne scene, a njegova umetnost će i dalje da živi."

Bekim Fehmiu je bio u braku sa glumicom Brankom Petrić, a jedan od njihove dvojice sinova - Uliks Fehmiju, korača već godinama očevim stopama.