Turski film "Bal" (Med) o dvojici mladića koji idu u potragu za ocem nakon što je nestao, dobitnik je Zlatnog medvjeda, glavne nagrade ovogodišnjeg 60. Filmskog festivala u Berlinu.

Film reditelja Semih Kaplanoglua bio je jedan od 20 filmova u konkurenciji na Berlinalu, jednom od tri najznačajnija svjetska filmska festivala.

Kontroverzni poljsko-francuski reditelj Roman Polanski dobitnik je nagrade za najboljeg reditelja ovogodišnjeg Belrinala, za režiju trilera The Ghost Writer Saturday.

Polanski nije mogao primiti nagradu, jer je ovaj 76-ogodišnji oskarovac uhapšen u svojoj kući u Švicarskoj u septembru i mogao bi biti izručen SAD-u zbog oputžbe da je silovao maljoljetnicu 1977. godine.

Nagradu žirija Grand Prix za najbolji film dobio je film "If I Want to Whistle, I Whistle" rumunskog režisera Florina Şerbana.

Srebreni medvjed za najbolju glumicu dobila je japanska glumica Shinobu Terajima za ulogu u filmu "Caterpillar" Kojia Wakamatsua.

Najbolji glumci 60. Berlinalea su Grigori Dobrygin i Sergei Puskepalis koji su odigrali uloge u filmu "How I Ended This Summer", ruskog režisera Alexeia Popogrebskyja. Još jedna nagrada otišla je u ruke ekipi filma "How I Ended This Summer". Srebreni medvjed za umjetničko dostignuće u kategoriji kamera dobio je Pavel Kostomarov.

Najbolji scenario napisali su Wang Quan'an i Na Jin za film "Apart Together" režisera Wanga Quan'ana.

Film "Na putu" bh režiserke Jasmile Žbanić nije dobio nijednu od nagrada na jubilarnom Berlinaleu iako je dobio odlične kritike i važio za jednog od favorita za neku od nagrada.

Jasmila nije prisustvovala dodjeli nagrada, jer je festival napustila sinoć kada se vratila u Sarajevo zbog smrti majke.