Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ) smatra da je Švicarska referendumom o zabrani gradnje munara na džamijama izgubila ugled u svijetu, posebno muslimanskom, i pokazala krizu svog nacionalnog i vjerskog identiteta i nemogućnost da se nosi s izazovima procesa globalizacije.

IZBNJ naglašava da se rezultatima referenduma radikalizira politička scena u Švicarskoj, što ima veoma negativan utjecaj i na ostale zemlje zapadne Evrope.

Švicarska je do sada bila veoma prijatno prebivalište svih muslimana i nadamo se da zadnji pokazatelji društvenog raspoloženja prema muslimanima neće bitno utjecati na sigurnost muslimana u tom zemlji - navedeno je u saopćenju IZBNJ.

Članovi ove zajednice zabrinuti su i razočarani "i dalje slabim pravnim ali i demokratskim instrumentima o zaštiti ljudskih i vjerskih prava i sloboda nacionalnih i vjerskih manjina u Evropi" te smatraju da IZBNJ kao institucionalni vjerski predstavnik muslimana Bošnjaka u Njemačkoj ima pravo od politički odgovornih ljudi u EU-u zatražiti zaštitu ljudskih i vjerskih prava i sloboda muslimana u zemlji članici EU.

U "svojoj zabrinutosti" razmišljamo i o mogućem negativnom 'domino efektu' u drugim zemljama članicama Evropske unije ako se rezultati referenduma ne ospore u Evropskom parlamentu, čime bi došlo do direktnog narušavanja prava vjerskih manjina zagarantiranih u svim nacionalnim ustavima i konvencijama o ljudskim pravima, upozorili su iz IZBNj.

Na referendumu u Švicarskoj, koji je održan 29. novembra ove godine, 57 posto birača glasalo je protiv izgradnje munara na džamijama.