Fotografija iberijskog vuka u lovu na plijen osvojila je prestižnu nagradu Veolia Environment Wildlife Photographer of the Year za 2009.

Pobjednik u kategoriji portreta životinja fotograf Jose Luis Rodriguez iz Španjolske izjavio je da je iznenađen uspjehom. – Htio sam uhvatiti fotografiju na kojoj će se vidjeti vuk u lovu, međutim, bez krvi. Nisam htio okrutnu snimku – rekao je za BBC.

Dodao je kako se nada da će fotografija pokazati ljepotu iberijskih vukova te koliko Španjolci mogu biti ponosni što imaju takvu iznimnu životinju.

Jedan od sudaca, Mark Carwardine istaknuo je da je Rodriguez u samo jednom trenutku zabilježio tisućljetnu interakciju između ljudi i vukova.

U natjecanju je sudjelovalo 43.135 autora iz 94 zemlje, a 100 najboljih bit će izloženo od 23. listopada u Prirodoslovnom muzeju u Londonu.

Organizatorica Gemma Webster kaže kako, nakon pet godina natjecanja, najveći broj fotografija još uvijek stiže iz Sjedinjenih Država i Velike Britanije, međutim, sve više je i snimatelja iz Kine i Rusije.

Nagradu za najmlađeg fotografa godine dobio je Fergus Gill koji je imao samo 17 godina kada je snimio sukob dvaju britanskih ptica pjevica.

{gallery}galerije/wild{/gallery}