Grčki predsjednik Karolos Papulias ponovio je poziv svoje zemlje Britaniji da vrati skulpture uzete iz atinskog Partenona pre 200 godina.

Na svečanom otvaranju Akropoljskog muzeja, g. Papulias je rekao da je "vrijeme da se izleče rane" slavnog antičkog hrama.

U novom muzeju, koji je otvoren pet godina kasnije nego što je bilo planirano, biće izložene skulture iz zlatnog doba atinske republike.

Britanija je više puta odbila da vrati desetak 2.500 godina starih mermernih skulptura i frizova koje su izložene u Britanskom muzeju u Londonu.

Skulpture, takođe poznate i kao Elginovi mermerni frizovi, predstavljale su dekoraciju partenonskog hrama, a u Londonu se nalaze od 1817. kada ih je lord Elgin - nakon što ih je izneo iz hrama tokom posete Grčkoj, koja je tada bila pod upravom Otomanskog carstva - prodao Britanskom muzeju.

Britanski muzej je sve vreme tvrdio da Grčka nema adekvatne uslove za njihovo držanje, što novootvoreni Akropljski muzej, kako grčka vlada kaže, sad demantuje.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su šefovi država i kulturni izaslanici iz preko 30 zemalja, kao i predstavnici UN i EU, ali ne i predstavnik britanske vlade.

Jedini britanski gost je bila Boni Grir iz Britanskog muzeja, koja je iznela uvjerenje da skulture treba da ostanu u Londonu, gdje su, kako kaže, izložene u međunarodnom kulturnom kontekstu.