Abdulrazak Gurnah

Gurnah je rođen 1948. godine i odrastao je na ostrvu Zanzibar u Indijskom okeanu, ali je kao izbjeglica stigao u Englesku krajem 1960-ih.

Abdulrazak Gurnah iz Tanzanije je dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2021. godinu za “beskompromisan i saosjećajan prodor u efekte kolonijalizma”, saopštio je danas Nobelov komitet za dodjelu nagrada.

Gurnah je rođen 1948. godine i odrastao je na ostrvu Zanzibar u Indijskom okeanu, ali je kao izbjeglica stigao u Englesku krajem 1960-ih.

Objavio je deset romana i niz kratkih priča.

Nobelovu nagradu u ovoj oblasti dodjeljuje Švedska kraljevska akademija, a sastoji se od zlatne medalje i novčane nagrade u iznosu od 10 miliona švedskih kruna ili 1,1 milion dolara.

Prošlogodišnja nagrada pripala je američkoj pjesnikinji Louise Gluck za, kako je rečeno tada, njen “nepogrešiv pjesnički glas koji jednostavnom ljepotom čini iskustvo pojedinca univerzalnim”.

Dodjela ove nagrade je 2018. godine bila odložena nakon što su optužbe za seksualno zlostavljanje potresle Švedsku akademiju koja bira pobjednike.

Ova nagrada je 2019. godine pripala austrijskom piscu Peteru Handkeu.

Nobeli za medicinu i fiziku

Nobelov komitet je u ponedjeljak dodijelio nagradu za psihologiju ili medicinu Amerikancima David Juliusu i Ardemu Patapoutianu za njihova otkrića o tome kako ljudsko tijelo percipira temperaturu i dodir.

Nobelova nagrada za fiziku dodeljena je u utorak trojici naučnika čiji je rad pomogao objašnjavanju složenih sila prirode, doprinoseći tako našem razumijevanju klimatskih promena.

Benjamin List i David MacMillan su juče proglašeni dobitnicima Nobelove nagrade za hemiju zbog pronalaska ekološki čistijeg načina za izgradnju molekula.

Preostalo je još da budu dodijeljene nagrade za izvanredan rad u oblasti mira i ekonomije.